Így készül a selymes besamel-mártás: ezeket az alapszabályokat kell betartani
19
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Elsőre ijesztőnek tűnik, becsomósodik, túl sűrű vagy túl híg lesz, de hamar bele lehet jönni, és amikor sikerül elérni a tökéletes állagot, ezerféleképpen felhasználható alapmártás lesz belőle.
Besamel mártás - vagy más néven fehér szósz - nélkül nincs lasagne és nem működhet rengeteg más recept sem a Dubarry csirkétől kezdve rakott ételeken át a legkülönlegesebb szószokig. Csak három alapanyag és néhány szabály betartása kell hozzá, valamint pár percnyi táncos, ritmusos csuklótorna.
Az alapszabályok, amiket mindenképp érdemes betartani, ha selymes, sima állagú besamelt szeretnénk:
- A tej legyen forró, mikor a vajas-lisztes keverékhez adjuk. A legpraktikusabb, ha egy kancsóban melegítjük fel, így könnyebb lesz kis adagokban önteni a lábasba.
- A vaj ne égjen meg, csak olvadjon fel: alacsony lángon érdemes indítani a folyamatot, különben odakap, mielőtt a lisztet hozzáadhatnánk.
- Kezdetben, életem első néhány besamelénél sokat segített a gépi habverő, később aztán át lehet térni a kézire, sőt, akár a fakanálra is. A gépi habverő segít abban, hogy biztosan csomómentes legyen a mártás.
- A lenti alaprecept aszerint állítható, milyen ételhez fogjuk használni a mártást: lasagnéhoz hígabb, de például egy csirkéhez készülő sajtmártáshoz sűrűbb besamelt szoktam készíteni. Ha hígabb mártást szeretnék, kevesebb lisztet és vajat használok.
- A kész besamelt lehet borssal, sóval, szerecsendióval ízesíteni, sajt hozzáadásával pedig a legjobb mártás készülhet belőle húsok vagy akár zöldségek mellé.
Besamel mártás
Hozzávalók 4 adaghoz
- 50 gramm vaj
- 25 gramm liszt
- 3 deciliter tej
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, és amikor elérte a forráspontot, félretesszük. Egy kis lábosban, alacsony lángon felolvasztjuk a vajat. Amint felolvadt, beleszórjuk a lisztet, és elkeverjük. Krémes, paszta szerű állagot kapunk. Folyamatos, gyors keverés mellett hozzáöntjük a tej harmadát és addig keverjük, míg a mártás állaga sima nem lesz. Hozzá adjuk a a tej második harmadát, és folytatjuk a keverést, míg újra el nem simul a mártás, azaz míg a rántás fel nem veszi a tejet. Ekkor jöhet a maradék tej, amivel kevergetve addig melegítjük a mártást, míg el nem éri a kívánt állagot. AMikor kész, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, vagy amivel a recept kívánja.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors