Krémes csicseriborsó-főzelék pillanatok alatt – Fehérjedús és egészséges fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Csicseriborsóból nemcsak szuper mártogatóst, hanem teljesen hagyományos főzeléket is készíthetsz, méghozzá nagyon finomat.
A főzelék amellett, hogy finom, nagyon tápláló fogás. Igazából a magyar konyha specialitása, hiszen sehol máshol nem készítenek rántással vagy habarással ilyen módon zöldségeket.
Szerencsére a lisztcsomós fogások már egyre kevesebb helyen jellemzőek, inkább az önmagukkal sűrített főzelékek veszik át a helyüket. Így tényleg egészséges lesz a fogás, érdemes rendszeresen készíteni.
Ha hüvelyesből készíted, érdemes kipróbálni csicseriborsóból is. Elsőre talán szokatlannak tűnhet, hiszen csicseriből jellemzően hummusz vagy falafel készül, de kicsit intenzívebb fűszerezéssel főzeléknek is tökéletes ez a fehérjedús alapanyag. A csicseriborsót tényleg érdemes beiktatnod az étrendedbe, hiszen nem csak az emésztésnek tesz jót, de a fogyókúrába is gond nélkül beilleszthető.
Csicseriborsó-főzelék
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej hagyma (közepes)
- 500 gramm csicseriborsó (konzerv)
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 gramm vaj
- 1 teáskanál pirospaprika (füstölt)
- 2 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál római kömény
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 150 milliliter víz
Elkészítés:
A hagymát pucoljuk meg, vágjuk egészen apróra. A fokhagymával is tegyünk így. Egy serpenyőben melegítsünk vajat, pároljuk meg rajta a hagymákat, majd szórjuk rájuk a pirospaprikát. Öntsük rá a csicseriborsót, öntsük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá római köményt, majd főzzük 15 percig alacsony lángon.
Vegyünk ki 2 evőkanál csicseriborsót, majd egy kevés főzővízzel és tejföllel turmixoljuk össze. Ezt öntsük vissza a főzelékbe, jó alaposan keverjük el, várjuk meg, amíg besűrűsödik.
Fotó: Getty Images