Sütőben, diós bundában sült csirkemell: így nem szárad ki a hús

dios-csirkemell2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha lecserélnéd a megszokott rántott húst, próbáld ki ezt a dióbundás csirkemellet, ízében és állagában is sokkal izgalmasabb!

Az így készült csirkemellet csak szeretni lehet, a diós bunda nagyon különleges és ropogós, míg a hús vajpuha és szaftos a pácnak köszönhetően.

Lényegében egy sóoldatba kerül a csirke, amelytől egyrészt puhább, másrészt ízesebb, harmadrészt szaftosabb lesz. Ezt a lépést nem érdemes kihagyni, ha tényleg omlós végeredményre vágysz.

A bunda elkészítése is nagyon egyszerű: a diót zúzd össze, keverj bele fűszereket, majd szórd a csirkemell tetejére. Ezzel meg is vagy az előkészületekkel, már csak a sütőbe kell tolni a húst.

Diós bundában sült csirkemell

dios-csirkemell

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 ek só (a vízhez)
  • 750 ml víz
  • 120 g dió
  • 1 tk fokhagymapor
  • 0.5 tk rozmaring
  • 0.5 tk chilipehely
  • 3 nagyobb db csirkemellfilé
  • 30 g olvasztott vaj
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A húst sós vízben fogjuk pácolni: ehhez a vízben keverjük el a sót, míg fel nem oldódik benne. Ebbe tegyük bele a csirkemelleket, fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, béleljünk ki sütőpapírral vagy kenjünk ki zsiradékkal egy 23x33 centis tepsit.

A diót tegyük aprítógépbe, majd dolgozzuk morzsásra. Szórjuk egy tányérba, majd adjuk hozzá a fokhagymát, rozmaringot és a chilit.

A csirkemellfiléket vegyük ki a sós vízből, majd itassuk fel róluk a nedvességet. Vágjuk mindegyik darabot hosszában félbe, hogy 6 szeletet kapjunk.

A csirkemellfiléket tegyük az előkészített tepsibe, majd kenjük le olvasztott vajjal, sózzuk-borsozzuk. Szórjuk rájuk a diós morzsát úgy, hogy mindenhol befedje őket, picit nyomkodjuk is rá.

Toljuk a sütőbe 20-25 percre, vagy míg teljesen átsül a csirkemell.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük