Szaftos pörkölt sertésoldalasból: lecsós alap kerül alá
A kiadós pörkölt jó szaftos és ízletes, melyet akár a szabadban, bográcsban is elkészíthetsz a családdal és barátokkal.
A téli hideg időben jólesik a sült hús, mely bármilyen körettel kínálva nagyszerű. Én most sertésoldalast készítettem, amit különleges pácban pihentettem egy éjszakán át, másnap pedig lassan sütöttem készre. Ennek a technikának köszönhetően az oldalas vajpuhára sült.
A hazai konyha kedvencét krumplival vagy rizzsel is kínálhatod. Remekül passzol hozzá a savanyúság, kenyér vagy saláta, de még főzelékkel is remek lakoma.
A ketchupot mérjük keverőtálba és adjuk hozzá a mustárt, olajat, csípős paprikakrémet, mézet, füstölt paprikát, fokhagymát, sót és borsot.
A lehártyázott oldalast vágjuk darabokra vagy hagyjuk egészben, és kenjük be alaposan a mázzal, majd fedjük le és tegyük hűtőbe egy éjszakára.
Másnap egy tepsit kenjünk ki zsírral vagy olajjal, majd helyezzük bele a bepácolt oldalast. Ezután a tepsit fedjük le és toljuk 140 fokosra előmelegített sütőbe 100-120 percre. A sütési idő végeztével szedjük le a fóliát és emeljük a sütő hőfokát 200 fokra. A húst toljuk vissza a sütőbe, és fordítgatva süssük szép pirosra. (10-20 perc, de sütőtől függően akár több is lehet).
Fotók: Botos Claudia/Sóbors