Csupa zöldséges,mégis laktató padlizsáncurry: ez bármilyen diétába belefér
A padlizsános curry szaftos, fűszeres, és teljesen vegán módon is elkészíthető.
A lencse kiváló fehérjeforrás, ezért a vegetáriánus, illetve a vegán étrendet követők számára nagyon ajánlott a fogyasztása. Persze húsevők is beépíthetik a hétköznapokba a rost- és fehérjebombát.
A lencséről szinte mindenkinek a főzelék vagy a lencsesaláta ugrik be elsőre, sokan csak az év utolsó napján fogyasztják a babona miatt. Pedig izgalmas és ízletes alapanyag, még pörköltnek is kiváló, ha azonban kicsit különlegesebb, merészebb ízekkel dolgoznál, akkor a lencsecurryt próbáld ki. Alig valamiből, egyszerűen készül.
A lencsét mindig áztasd be főzés előtt egy éjszakára, úgy másnap sokkal hamarabb puhul meg. Persze a lencséből is többfajtát találni, a franciák kedvence, a zöld lencse lágyabb héjú a megszokottnál, így hamarabb készül el, még áztatni sem kell. A zöld lencsét nemcsak emiatt, de a zamatáért ki kell próbálni, sokkal erőteljesebb az íze.
A lencsét előző este áztassuk be, másnap a csomagoláson írtak szerint főzzük puhára, majd szűrjük le és tegyük félre.
Az olajat serpenyőben forrósítsuk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát és a reszelt fokhagymát. Néhány perc után adjuk hozzá a paradicsomszószt és a kókuszitalt, illetve a fűszereket. Gyakori kevergetés mellett főzzük. 5 perc múlva a lencsét is tegyük bele, majd főzzük közepes lángon még 15-25 percig.
A lencsecurryt lepénykenyérrel és rizzsel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu