Fokhagymás rántással készült lencsefőzelék: megmaradt sült hús mellé is tökéletes lesz

flfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lencsét sokan unalmasnak gondolják, pedig nagyon izgalmas is lehet, sokféleképpen kerülhet a tányérra.

A lencse szerény alapanyag, így a legtöbben egyszerűen is bánnak vele, a nagyiféle klasszikus főzeléket készítik belőle - pedig nagyon jól viseli a fűszereket, merész ízesítésű, krémesebb levesek vagy főzelékek is készülhetnek belőle.

Mivel a babona szerint a lencse jó anyagi helyzetet jelent, év elején kötelező valamilyen formában az asztalra tenni - ilyenkor érdemes egyszerűbben elkészíteni, például főzelék formájában, amely mellé maradék sült húst, virslit, főtt burgonyát vagy répát érdemes kínálni. A főzelék ízvilágának kialakításával is érdemes játszani, kerülhet bele babérlevél vagy 1-2 evőkanál sűrített paradicsom is.

Fokhagymás lencsefőzelék

flfct2

Hozzávalók 6 személyre:

  • 500 gramm lencse
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • szükség szerint olaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét legalább 8 órára áztassuk be vízbe, annyiba, amennyi bőven ellepi. Áztatás után mossuk át alaposan, majd annyi vízzel tegyük fel főni, amennyi ellepi. A lencse főzővizébe a megpucolt, egészben hagyott hagymát is tegyük bele.

Míg a lencse fő, készítsünk fokhagymás rántást: a zúzott fokhagymát 1-2 percig kevés olajon pirítsuk, majd keverjük el benne a lisztet (ha szükséges, lehet még olajat is önteni hozzá), amikor zsemleszínű lesz a liszt, húzzuk félre, keverjük hozzá a pirospaprikát. Merjünk ki 1-2 merőkanállal a lencse főzővizéből a fokhagymás lisztre, keverjük csomómentesre, majd az egészet forgassuk a lencséhez. A főzeléket ízesítsük sóval és borssal, főzzük addig, amíg a lencse megpuhul, a főzelék pedig besűrűsödik.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük