Fokhagymás rántással készült lencsefőzelék: megmaradt sült hús mellé is tökéletes lesz
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
A lencsét sokan unalmasnak gondolják, pedig nagyon izgalmas is lehet, sokféleképpen kerülhet a tányérra.
A lencse szerény alapanyag, így a legtöbben egyszerűen is bánnak vele, a nagyiféle klasszikus főzeléket készítik belőle - pedig nagyon jól viseli a fűszereket, merész ízesítésű, krémesebb levesek vagy főzelékek is készülhetnek belőle.
Mivel a babona szerint a lencse jó anyagi helyzetet jelent, év elején kötelező valamilyen formában az asztalra tenni - ilyenkor érdemes egyszerűbben elkészíteni, például főzelék formájában, amely mellé maradék sült húst, virslit, főtt burgonyát vagy répát érdemes kínálni. A főzelék ízvilágának kialakításával is érdemes játszani, kerülhet bele babérlevél vagy 1-2 evőkanál sűrített paradicsom is.
Fokhagymás lencsefőzelék
Hozzávalók 6 személyre
- 500 gramm lencse
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- szükség szerint olaj
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál pirospaprika
Elkészítés:
A lencsét legalább 8 órára áztassuk be vízbe, annyiba, amennyi bőven ellepi. Áztatás után mossuk át alaposan, majd annyi vízzel tegyük fel főni, amennyi ellepi. A lencse főzővizébe a megpucolt, egészben hagyott hagymát is tegyük bele.
Míg a lencse fő, készítsünk fokhagymás rántást: a zúzott fokhagymát 1-2 percig kevés olajon pirítsuk, majd keverjük el benne a lisztet (ha szükséges, lehet még olajat is önteni hozzá), amikor zsemleszínű lesz a liszt, húzzuk félre, keverjük hozzá a pirospaprikát. Merjünk ki 1-2 merőkanállal a lencse főzővizéből a fokhagymás lisztre, keverjük csomómentesre, majd az egészet forgassuk a lencséhez. A főzeléket ízesítsük sóval és borssal, főzzük addig, amíg a lencse megpuhul, a főzelék pedig besűrűsödik.
Fotó: Getty Images