Kívül ropogós, belül krémes cseresznyés morzsasüti – Édes lekvárrá sül a gyümölcs
A morzsasütihez bármilyen puha, lédús gyümölcsöt felhasználhatsz, cukorral összesütve szinte lekvár lesz belőle.
A morzsasütikben az a jó, hogy nemcsak extrafinom süteménylisztből készülhetnek, hanem sok alternatív gabonát is felhasználhatsz a sütéshez. Ebben az esetben például egy gluténmentes és rostdús keverék kapja a főszerepet, amelyben a zabpehelyhez mandulaliszt is kerül. A recept előnye, hogy a tésztát (vagy morzsát) csak egyszer kell összeállítani, hiszen ugyanabból készül a sütemény alapja és a teteje is.
A felhasznált lisztek és egyéb alapanyagok annyira tápanyagdúsak, hogy ezt a morzsasütit akár reggelire és tízóraira is beillesztheted. A megadott mennyiségek egy 20x20 cm-es tepsihez elegendők.
Az epres réteghez egy közepes edényben a kukoricakeményítőn kívül keverjük össze az összes hozzávalót, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett forraljuk 10-15 percig, vagy amíg az eper kissé összeesik, és lekvárra hasonlító állaga lesz. Keverjük hozzá a keményítőt is, és tegyük félre.
A morzsaréteghez tegyük egy aprítógépbe a zabpelyhet, a diót, a mandulalisztet, a barna cukrot, a lenmagot, a fűszereket és a sót, és dolgozzuk darabosra őket. (Nem kell, hogy túl finom liszt legyen.) Adjuk hozzá a kókuszolajat és a vizet, és azt is dolgozzuk el benne.
A massza 2/3-át kanalazzuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kézzel vagy egy kanállal nyomkodjuk egyforma vastagságúra. Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Kanalazzuk rá az epres tölteléket, a megmaradt tésztát is morzsoljuk rá, végül pedig díszítésként szórjuk meg kevés zabpehellyel vagy tetszőleges magvakkal. Süssük további 20 percig, és szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu