Szaftos és kiadós görög rakott tészta: besamelmártás és darált hús gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A görögök híres rakott tésztája, a pastitsio eredetileg darált bárányhúsból készül valamilyen csőtésztával egybekeverve, jó sok fehér mártással aranybarnára sütve.
A görög rakott tészta kicsit hasonlít az olaszok lasagne-jához, hisz ebben is sűrű, szaftos, darált húsos ragu és besamelmártás felel az ízélményért.
Hagyományosan darált bárányhúsból készítik ezt az ételt, de nem muszáj hűnek lenni az eredeti verzióhoz, dolgozz darált sertéslapockával vagy pulykahússal, ahogy tetszik. Tészta terén sem kötelező a csőhöz ragaszkodni, pennét is választhatsz. A rakottas összeállítása is többféleképpen történhet: sok helyen a főtt tésztát kevés olívaolajjal és reszelt parmezánnal keverik egybe, majd a tészta fele hőálló edénybe kerül, arra megy a húsos ragu, majd a maradék tészta, végül a besamel és reszelt sajt következik.
Az én verzióm - amit alább olvashatsz - jóval egyszerűbb. Ha szeretnéd, a szósz tetejére is szórhatsz plusz sajtot. Amikor elkészül a csábító rakott tészta, a tálalással várj 30 percet, hogy szép kockákat tudj szelni, forrón pedig amúgy sem jó nekiesni.
Görög rakott tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm darált hús
- 3 ág kakukkfű
- 2 darab babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj
- 1 teáskanál fahéj
- 800 gramm sűrített paradicsom
- 180 milliliter vörösbor
- 2.5 deciliter víz
- 50 gramm vaj
- 50 gramm finomliszt
- 500 milliliter tej
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 150 gramm sajt
- 400 gramm tészta
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint, majd tegyük félre.
A darált húst kezdjük el egy nagy serpenyőben, kevés olajon pirítani, közben sóval és borssal fűszerezzük. Amikor a darált kapott egy kis színt, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, utána 2-3 perc múlva mehet a húsra a babérlevél, kakukkfű és a fahéj.
Néhány perc múlva (3-4 perc) keverjük a darálthoz a bort, sűrített paradicsomot és a vizet, főzzük 30-35 percig, majd zárjuk el a ragu alatt a lángot.
Egy magas falú lábasban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, keverjük el benne, majd a tejet folyamatosan csorgassuk hozzá, közben keverjük a mártást, nehogy csomós legyen. A besamelmártás kapjon pici sót, borsot és szerecsendiót. Amikor besűrűsödött, zárjuk el alatta a lángot és a reszelt sajtot is keverjük hozzá.
A tésztát keverjük egybe a darált hússal, majd az egészet simítsuk hőálló tálba.
A tészta tetejére kerüljön rá a mártás, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Getty Images