A tökéletes házi zsemle egyszerre ropogós és foszlós: sokkal jobb, mint a boltban kapható
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A házi készítésű pékáru tésztájába gyors kovász kerül, ettől a belső szerkezete puha, a héja ropogós lesz.
Két típusú ember létezik, van, aki örömmel áll házi péknek, míg más kerüli ezt a tevékenységet, még akkor is, ha a kezében van a mozdulat. A kenyérsütés mesterség, kell hozzá szív és türelem, nem kétperces munka, sokkal kényelmesebb megvenni a boltban a veknit, zsemlét, kiflit, mégis néha megéri házilag bedagasztani a tésztát.
A jó házi kenyér, zsemle, kifli lelke a kovász, de érdemes kipróbálni az ősi japán technikát, a thang zhongot is, amelytől sokkal puhább, foszlósabb lesz a házi péksüti. A kovásznak több elkészítési módja létezik, olykor a folyamat több napig tart, etetni kell az élesztőt. Létezik azonban gyors kovász is, amelynek bőven elég egy estét a hűtőben vagy a konyhapulton töltenie, aztán indulhat is a munka.
A házi zsemle sütésénél jól jön a leleményesség: egy kis hőálló tálkába tegyél vizet, majd a gőzölgő sütőbe told a zsemléket, sokkal szebb és finomabb buciknak örülhetsz majd.
Házi vizes zsemle
Hozzávalók 14 darabhoz
Tészta:
- 50 dekagramm kenyérliszt (BL-80)
- 1 teáskanál só
- 2.5 deciliter víz (langyos)
- 1.5 dekagramm élesztő
- 0.5 teáskanál cukor
- 2 dekagramm vaj
- finomliszt a formázáshoz
Gyors kovász:
- 2 deciliter víz (langyos)
- 5 dekagramm élesztő
- 20 dekagramm finomliszt
Elkészítés:
Gyors kovász:
A gyors kovász előállításához a langyos vizet öntsük tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, majd keverjük hozzá a lisztet, akkor jó, ha galuskaszerű lesz az állaga. A kovászt fedjük le, hűtőben vagy konyhapulton hagyjuk 1 éjszakát állni, másnap lehet vele dolgozni.
Tészta:
A kenyérlisztet a sóval keverjük egybe.
A gyors kovászt tegyük tálba, hagyjuk állni 15-20 percet, majd öntsük rá a langyos vizet, morzsoljuk rá az élesztőt, a cukrot és a kenyérlisztes keveréket is szórjuk rá, kézzel vagy géppel dolgozzuk simára.
A lágy tésztát kelesszük letakarva 1 órán át.
A felolvasztott vajat csorgassuk a tésztára, dagasszuk ki, utána letakarva pihentessük 40 percig. A pihentetés után ismét dagasszuk ki a tésztát és fedjük le 40 percre.
A pihentetett tésztát borítsuk lisztezett munkalapra, majd osszuk 14-16 darab egyforma kis cipóra.
A kis cipókat egyenként formáljuk gömbölyűre, majd rakosgassuk lisztezett felületre vagy sütőpapírral bélelt tepsire a zsemléket, ügyelve, hogy legyen köztük szabad hely, mivel még nőni fognak.
A zsemléket vizes ecsettel kenegessük meg, 30 percig hagyjuk pihenni a pékárut.
Pihenés után újra kenjük át vizes ecsettel a zsemléket, majd toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe 20-30 percre sülni.
A kész zsemléket enyhén vizes ecsettel kenjük át.
Fotó: Getty Images