A 10 legjobb kelesztés és dagasztás nélküli kenyér, pogácsa és pizza receptje

kenyérke
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ha gyorsan és egyszerűen szeretnél péksütit készíteni, a kelesztés és dagasztás nélküli verziókat ajánljuk.

Kenyeret, pogácsát, sőt, pizzát is süthetsz pillanatok alatt, a sütőporos-szódabikarbónás receptek is ugyanolyan finom péksütit eredményeznek, csak éppen jóval kevesebb idő alatt. Ugyanúgy, mint a kelt tésztás verziók, az alábbiak is frissen, aznap a legfinomabbak, de ha jól becsomagolva tárolod, esetleg másnap újramelegíted őket, ugyanolyan tökéletesek lesznek.

A személyes kedvenceim közé a sütőporos kenyerek tartoznak, ezeknek picit tömörebb a tésztájuk, de elképesztően puhák és laktatóak, ráadásul bármivel ízesíthetőek. Ugyanilyen nagy favorit a sütőporos, tepsis pizza is, igaz, más élményt nyújt, mint egy olasz vékony tésztás, de érdemes kipróbálni. 

Hagymás kenyér

Élesztő nélkül, lila- és vöröshagymával dúsítva készül az alábbi kenyér, a sütőportól és a sok tojástól lesz levegős a tésztája. A hagyma mellett sajt is gazdagítja, úgyhogy önmagában, mindenféle feltét nélkül is öröm lesz falatozni. Ha picit több időd van, a hagymát karamellizáld, mielőtt a liszthez kevered, úgy még sokkal finomabb lesz a végeredmény.

30873591 6acf7d4abbf312b4035c552a82c852c3 wm

Krumplikenyér

Liszt nélkül, rengeteg krumplival készül a német kenyér, a burgonyás tészta napokig megőrzi a puhaságát. Nagyon egyszerű elkészíteni, viszont fontos, hogy egyszerre kell főtt és nyers krumplival dolgozni. A tésztájába pirított bacon, dinsztelt hagyma és tejszín is kerül, nagyon szaftos és omlós lesz az így készült kenyér, önmagában is megállja majd a helyét.

34445377 500cdc620ddb2713ac0f23e42a2a8ebd wm

Jalapenós-sajtos kenyér

A jalapenós kenyér a személyes kedvencem a listából, számtalanszor készítettem már a család legnagyobb örömére. A csípős paprika és a karakteres cheddar sajt nagyon jó párost alkotnak, a görög joghurt pedig puhává teszi a tésztát. Sütőpor és szódabikarbóna is kerül a lisztbe, úgyhogy szépen megemelkedik, könnyedebb lesz a tészta.

30422197 ff1c0d9c3970573bbb2e8ef3e7e0e267 wm

Olívás-sajtos kenyér

Ha nem bírod a csípőset, készítsd el az olívás változatot, zöld és fekete olajbogyóval készül a sütőporos kenyér, amely a fehérbortól és a gouda sajttól lesz még különlegesebb. Annak ellenére, hogy nem kerül bele élesztő, ropogós lesz a héja, belül pedig puha lesz a rengeteg sajtnak köszönhetően. Annyira finom önmagában is, hogy feltét nélkül is megállja a helyét.

29852061 44805557c956c45c44bccfbd040244dd wm

Ír szódakenyér

Az ír kenyér elnevezése megtévesztő lehet, nem szóda, hanem szódabikarbóna kerül bele, ettől lesz levegős a belseje. Emellett a másik fontos alapanyaga az író, ezt tej és joghurt keverékével lehet helyettesíteni. A két fő hozzávalón kívül már csak lisztre, sóra és nagyjából 10 perc munkára van szükség az elkészítéséhez.

32135735 03e1e32a0759e1aef6e592c5376f3824 wm

Francia kenyérlángos

Se nem pizza, se nem kenyér, valahol a kettő között helyezkedik el a francia tarte flambée. Bár élesztővel készül, nem kell keleszteni, ahogy begyúrtad a tésztát, formázhatod és sütheted is. A tésztát fokhagymás tejföllel, szalonnával, lilahagymával és sajttal érdemes megszórni, de másmilyen feltéttel is kínálhatod. 

36739027 2806025 e086523195b1f772b5182bb1aece6870 wm

Tepsis pizza

A vastag tésztás, tepsis pizza legalább olyan élményt tud nyújtani, mint az olasz vékony tésztás, csak éppen kelesztés nélkül, sütőporral és szódabikarbónával készül. Picit tömörebb lesz a tésztája, mint a hagyományosnak, cserébe viszont sokkal laktatóbb, ráadásul másnapra is puha marad. Házi paradicsomszósszal, gazdag feltéttel érdemes kínálni.

32213283 fd25ba607b1abf18f03a314ea8cb0334 wm

Túrós pogácsa

A pogácsa sem csak élesztővel készülhet, ez a gyors, túrós változat le fog venni a lábadról. Elég összegyúrni, utána pedig rögtön nyújtható és szaggatható a tésztája. Ennek megfelelően nem lesz réteges vagy túl magas, viszont a sok-sok túrónak köszönhetően nagyon puha lesz. Sajttal és szezámmaggal megszórva különösen finom lesz.

30970423 8f6ca4478b402537f28025c11e4acf3b wm

Krumplis pogácsa

A sok zsírral és főtt krumplival készült pogácsa tipikus nagyirecept, nem túl könnyed, viszont egy jó bableves mellől nem hiányozhat. Mivel élesztő és sütőpor nélkül készül, nem fog megemelkedni, inkább lapos, de isteni korongok lesznek a tésztából. Hagyományosan disznózsírral készül, de libazsírral még finomabb lesz. 

33580968 566b37c7bc378be515bd7823a3d2922f wm

Medvehagymás pogácsa

A medvehagymától illatos, a sok túrótól és vajtól pedig nagyon puha lesz ez a pogácsa, amely az előző recepthez hasonlóan sütőpor és élesztő nélkül készül, így inkább laposabb lesz, de mennyei. A tésztát nem kell pihentetni, de ha időt szeretnél spórolni, akár előző nap is összegyúrhatod, a hűtőben tárold, míg nem szaggatod.

Fotók: Getty Images, Szász Eszter/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük