Így lesz harmonikus ízű a görög saláta
Az eredeti görög saláta receptje

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az eredeti görög salátában nincs is saláta, ezt fontosnak tartjuk megjegyezni. Van viszont benne minden más hűsítő és laktató finomság, de főleg fetasajt. Azt is eláruljuk, hogy hogy lesz igazán finom, egységes kompozíció a különböző ízekből, a trükk egyszerű, csak alkalmazni kell.

A paradicsom semmiképpen sem hagyható ki a görög salátából. Éppen jókor szólunk, mert pont itt az ideje az édesre érett, valóban jó ízű paradicsomoknak. Tudom, kezdünk kicsit idegesítőek lenni ezzel a "jó ételt csak jó alapanyagokból lehet készíteni" mániával, de nincs mit tenni, ez egy olyan alapigazság, mint hogy a tenger sós, a Nap meg forró. Rossz, éretlen paradicsomból rossz salátát lehet csak készíteni.

És ha már a paradicsomoknál tartunk: annál finomabb lesz a saláta, minél többféle paradicsomot használsz. Nyugodtan tegyél bele mindenfélét, kicsit, nagyot, kereket és hosszúkásat, sárga fajtát és tűzpirosat, annál érdekesebb lesz a végeredmény. Persze az sem baj, ha csak egyféle akadt, ha az tényleg finom.

A jó saláta kompozíció és összhang!

Ha valóban finom és harmonikus salátát szeretnél készíteni, márpedig nyilván azt szeretnél, felejtsd el a nagy darab hagymákat, mert olyat senki sem szeretne egyszerre a szájába venni. Helyette vágjuk apróra a hagymát, és öntözzük meg az ecet és az olaj keverékével. 20 perc állás után az erőteljes hagymaíz elsimul, és az öntettel együtt beleolvad a saláta többi összetevőjébe. Vagyis, ekkor már nem is beszélhetünk többé különálló összetevőkről, csak egy harmonikus ízű salátáról. Próbáld ki te is!

Görög saláta

görög saláta

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 0.5 fej lilahagyma
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 6 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 10 darab paradicsom
  • 1 darab uborka
  • 4 evőkanál fekete olajbogyó
  • opcionáls kapribogyó
  • 3 ág friss oregánó vagy szárítottból 1 evőkanál
  • 150 gramm feta
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lilahagymát apróra vágjuk, és megöntözzük az ecet, és az olaj felének a keverékével. Hagyjuk állni 20 percig, hogy összeérjenek az ízek.

Közben felvágjuk a többi zöldséget kényelmesen bekapható falatokra. A fetát ízlés szerint kockázhatjuk, vagy morzsolhatjuk, én az utóbbiban hiszek: kell az íze a kompozícióba.

Végül a hozzávalókat összekeverjük, még egy kicsit hagyjuk állni a hűtőben, és kész is van.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük