Egyszerű sajtos kifli leveles tésztából: pillanatok alatt elkészül a finomság
A sós nassolnivalók remek vendégvárók, a finom falatokat leveles tésztából is érdemes elkészíteni.
A kifli finom sósan és édesen, sokféle recept szerint lehet kipróbálni. Jómagam gyakran kísérletezem, nyitott vagyok az új receptekre, de az igazi kedvenceim a régi nagyiváltozatok. A napokban ki is próbáltam egy kefireset, melynek a tésztája álompuha, ha jól tárolod, akkor harmadnap is élvezheted.
A langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le, és várjunk 8-10 percet, míg az élesztő felfut.
A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a sót, tojást, kefirt és a felfutott élesztőt, és dagasszunk belőle tésztát.
A tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 órát kelesszük.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és osszuk két cipóra.
Először nyújtsuk ki az egyik tésztacipót kör alakúra, majd a másikat.
Az egyik kinyújtott tésztát kenjük le vajjal, majd szórjunk rá reszelt sajtot, ezután a másik kinyújtott tésztát helyezzük rá.
A tésztát vágjuk cikkelyekre. A tésztaháromszögeket tekerjük fel, formázzunk belőlük kiflit, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
A kiflik tetejét kenjük le felvert tojással, utána szórjuk meg szezámmaggal vagy reszelt sajttal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu