A legfinomabb bolognai spagetti olasz recept szerint - A szósz ettől lesz igazán finom
Ne kész bolti szószból készítsd a bolognai spagettit, a házi sokkal finomabb!
A hagyományos orosz Stroganoff egy marhahúsos, szószos étel, amelybe gomba is kerül. Azonban tisztán gombából is elkészítheted a luxuskaját, és ha ezt a receptet használod, akkor biztosan nem fogod belőle hiányolni a húst.
Az a kulcsa, hogy többféle, minimum 2-3 fajta gombát használj hozzá, és lehetőség szerint legyen köztük valamilyen erdei változat is. Mivel ez a recept nem használ semmilyen tejterméket, ezért bátran eheted laktózérzékenyként is.
Készítsük elő a gombákat: tisztítsuk meg és daraboljuk fel őket.
Alaposan mossuk meg és daraboljuk fel a póréhagymát: távolítsuk el a zöld szárakat, először vágjuk félbe hosszanti irányban, majd szeleteljük kb. fél centi vastag félkörökre.
Egy mély serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd közepes hőfokon pirítsuk le a póréhagymát és a gombát. 10 percig hagyjuk őket párolódni, amíg a gomba kellemesen megbarnul. Időnként óvatosan kevergessük, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a sót.
A szószhoz keverjük össze a zöldségalaplevet, a tamarit és a lisztet.
Öntsük a bort a megfőtt gombákra, jól keverjük el, és alacsony hőfokon hagyjuk rotyogni 3 percig, hogy az alkohol elpárologjon.
Adjuk a keverékhez a zöldségalaplevet, a kókusztejet, a tahinit, a sörélesztőpelyhet, paprikát, sót ízlés szerint és egy csipet borsot, és 10 percig főzzük, hogy a szósz kellemesen sűrű és krémes legyen. Végül keverjük bele a dijoni mustárt, és tálaláshoz szórjuk meg apróra vágott kaporral vagy petrezselyemmel.
Tipp: ha bizonytalan vagy a gomba hámozását illetően, akkor itt találsz hozzá hasznos tippeket.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu