A mogyorót áztassuk be éjszakára, de legalább 8 órára. Ez a lépés fontos ahhoz, hogy megfelelően le tudjuk turmixolni a csonthéjast.
Szűrjük le, és tegyük turmixgépbe, majd adjuk hozzá a vizet, a juharszirupot vagy mézet, a vaníliakivonatot, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Turmixoljuk legalább 1,5-2 percig, vagy amíg teljesen selymes, tejszerű állagot kapunk.
Helyezzünk egy apró lyukú szűrőt egy közepes tál fölé, béleljük ki egy tiszta konyharuhával, és öntsük bele a folyadékot. Néhány percig hagyjuk, hogy magától csöpögjön, majd a maradékot nyomkodjuk ki kézzel. Ha szükségesnek látjuk, ismételjük meg a folyamatot.
Öntsük az italt jól záródó üvegbe, és elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
Állítsuk össze a lattét: öntsünk kb. 100 ml mogyoróitalt egy adag eszpresszóra, és tetszés szerint kanalazzunk tejhabot is a tetejére.