Isteni répás keksz zablisztből: gluténmentes húsvéti desszert

Repatorta-keksz-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a keksz a répatorta egyszerűbb, elcsomagolható változata, ízben pedig kicsit sem különbözik nagy testvérétől.

Ez a puha, keksz formájú süti ízben teljes mértékben hozza a répatortát, és emellett van még egy rakás előnye. Nemcsak gluténmentes, egyszerűbb és gyorsabb elkészíteni, de még tojás és vaj sem szükséges a recepthez. Tojás helyett ugyanis lenmagliszt tartja össze a tésztát, a zsiradékról pedig házi készítésű mandulavaj és kókuszolaj gondoskodik.

A tetejére szintén egy tejmentes krém kerül, amely annyira selymes, hogy azonnal elolvad az ember szájában. Ehhez vegán sajtkrémet (Violife - Creamy) és növényi vajhelyettesítőt (Naturli - Vegan Block) használtam. Utóbbi nem azonos a margarinnal, és nem érdemes azzal helyettesíteni, mert a krém íze és állaga meg sem közelíti majd az elvártakat. A krémet természetesen tehéntejből készült vajjal és krémsajttal is elkészítheted.

Répatortakeksz

Repatorta-keksz

Hozzávalók 24 darabhoz

A kekszhez:

  • 130 g nagy szemű zabpehely
  • 100 g zabpehelyliszt
  • 70 g mandulaliszt vagy darált mandula
  • 0.5 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 2 ek lenmagliszt vagy őrölt lenmag
  • 6 ek forró víz
  • 150 g reszelt répa (kb. 2 közepes darab)
  • 150 g mandulavaj
  • 130 ml juharszirup
  • 70 ml kókuszolaj felolvasztva
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 2 marék dió vagy mandula durvára vágva

A krémhez:

  • 50 g növényi vajhelyettesítő (szobahőmérsékletű)
  • 100 g vegán krémsajt
  • 70 g porcukor
  • 1 tk vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Egy kis tálkában keverjük el a lenmaglisztet a forró vízzel, és tegyük félre 5-10 percre, hogy kissé besűrűsödjön. Ez lesz a tojáspótlónk.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, egy kisebb tálban pedig a reszelt répát, a mandulavajat, a juharszirupot, a kókuszolajat és a vaníliát, majd adjuk hozzá az elkészült lentojást. Alapos keverés után adjuk a száraz hozzávalókhoz, egységesítsük a tésztát és szórjuk bele a darabolt diót (vagy mandulát).

Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral, majd kanalazzunk rá evőkanálnyi mennyiségű tésztahalmokat, és enyhén vizes kézzel formáljuk őket szabályos korongokká.

Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig, vagy amíg a kekszek széle aranybarnára pirul. Vegyük ki a sütőből, 15 percig hagyjuk hűlni, majd szedjük a kekszeket tányérra.

Közben készítsük el a krémet. Egy kézi mixer segítségével habosítsuk ki a növényi vajhelyettesítőt és a vegán sajtkrémet, majd adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliakivonatot, és dolgozzuk a krémbe.

Kanalazzuk habzsákba, vagy ennek hiányában egy tízórais zacskóba, és rajzoljunk tetszőleges mintákat a teljesen kihűlt kekszekre. Elfogyasztásig hűvös helyen tároljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük