Villámgyors fehér csokis rizspuding: hihetetlenül krémes
Ha magasabb szintre emelnéd a klasszikus tejberizst, akkor ezt a receptet válaszd: sűrű, krémes és ellenállhatatlan a végeredmény!
Feldobnád a tejbegrízt? Készíts belőle pohárdesszertet! Az alaprecept ugyanaz, mint a hagyományos verziónál, mindössze a prezentálás változik: ezt a tejbegrízt ugyanis nem tányérból, hanem pohárból kell kikanalazni. Az extra krémes textúráért pedig adj hozzá valamilyen magvajat (én kesuvajat használtam, hogy szép fehér maradjon a gríz), majd dolgozd át egy botmixerrel.
A málnás réteghez használhatsz friss és fagyasztott málnát is, esetleg hígabb málnalekvárt, ebben az esetben viszont kevesebb édesítőre lesz szükséged. Attól függően, hogy a zselét mennyire szeretnéd rezgősre, választhatsz: ha kissé folyékonyabb textúra a célod, akkor kövesd a receptet, ha pedig összeálló zselére vágysz, akkor adj hozzá még egy teáskanálnyi keményítőt. A megadott mennyiségek 3 nagyobb, kb. 220 ml-es vagy 4 kisebb pohárhoz elegendők.
Egy kisebb edényben hevítsük fel a növényi italt, amíg még hideg, keverjük hozzá a búzadarát (így nem csomósodik össze), a sót, a cukrot, a vaníliakivonatot és a kesuvajat, és folyamatos kevergetés mellett főzzünk belőle tejbegrízt. Tegyük félre.
Egy másik edényben keverjük össze a málnazselé hozzávalóit, és forraljuk fel. Alacsony hőfokon hagyjuk rotyogni 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről, és egy villával törjük össze a málnaszemeket. (A keverék hűlés után fog igazán besűrűsödni.)
A tejbegrízt dolgozzuk át egy botmixerrel, majd kb. a felét kanalazzuk 3 pohár aljára. Erre jöhet a málnazselé kétharmada, utána a maradék tejbegríz, az utolsó réteg pedig egy vékonyabb málnaréteg legyen. Tetszés szerint díszítsük málnaszemekkel, és melegen vagy hidegen fogyasszuk. Hűtőben tároljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu