A húsmentes táplálkozás alapjai - Ne csak salátában gondolkodj
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az évkezdés sokunk számára friss lendülettel, új elhatározásokkal indul. Ha a tieid között is szerepel a kevesebb húsfogyasztás, akkor megmutatjuk, hogyan vágj bele helyesen - ezekkel a módszerekkel biztos lesz a siker!
Legyen szó újévi fogadalomról, tisztító- vagy fogyókúráról, esetleg életmódváltásról, a következő szempontokat mindegyik esetében érdemes figyelembe venned.
Egyrészt hasznos információkhoz juthatsz a növényi alapanyagokról, másrészt pedig könnyebben megy majd az átállás, és nem is lemondásként éled majd meg, hanem lehetőségként.
Nem minden egészséges, ami húsmentes
Ha azt gondolod, hogy a húsmentes táplálkozás automatikusan egészségeset is jelent, akkor sajnos tévedsz. A gyorséttermi mentes fogásokban, a sült krumpliban, a chipsben, a fehér kenyérben vagy a cukros gabonapelyhekben nincsen hús, mégsem egészségesek. Ne próbáld cukrokkal, finomított gabonafélékkel, egészségtelen zsírokkal vagy zsíros tejtermékekkel ellensúlyozni a hús hiányát, mert azzal csak ártasz az egészségednek. Gondolj csak arra, hogy a vegetáriánusok és vegánok között is rengeteg elhízott embert látni.
Akkor mit egyek?
Ha húsmentes diétát tervezel, akkor a következő élelmiszerek mindenképpen szerepeljenek az étrendedben: zöldségek, gyümölcsök, csonthéjasok, magvak, egészséges álgabonák (quinoa, hajdina, amaránt, köles, zab), barna rizs, hüvelyesek, csíráztatott magok, avokádó, növényi italok (és a belőlük készült joghurtok, főzőkrémek), hidegen sajtolt, szűretlen olajok, tofu és színes turmixok minél változatosabban!
Mit (t)egyek, ha nem szeretem a zöldségeket?
Sajnos a zöldségekkel szembeni ellenállás az étkezési kultúránkban keresendő, és gyakran gyerekkorból hozott probléma, hiszen a hagyományos ételekben az alapanyagok sokszor órákig főttek, és mire fogyasztásra került a sor, teljesen megfonnyadtak és pépesre puhultak. A legtöbb helyen ma is megfigyelhető, hogy túlfőzik a zöldségeket, és ezzel nemcsak a hívogató jellegükből veszítenek, de a vitamintartalmukból is. Akkor tudod a legtöbbet kihozni a zöldségekből, ha csak párolod őket, és azt is csak néhány percig teszed, illetve megtalálod azokat a fűszereket, amelyektől összefut a nyál a szádban.
Az étkezés nem csak a túlélésről szól
Merj kísérletezni a konyhában! Ez a szlogen már-már elcsépeltnek tűnik, azonban hatalmas igazság, és ha nem koncentrálnánk annyira a receptekben leírtakra, akkor sokkal szívesebben töltenénk időt a konyhában. Szüleink és nagyszüleink korában viszonylag korlátozott volt az alapanyagellátás, abból és olyan receptek szerint főztek, amit ismertek, és az legtöbbször nem az egészségmegőrzést, hanem a túlélést szolgálta.
A kísérletezés egyik legjobb közege a turmixkészítés lehet, ahol sok friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt kombinálhatsz, és végül egy tápláló, vitamindús italt kapsz, amellyel akár egy étkezést is kiválthatsz.
Étkezz színesen!
Ez nem csak újabb reklámfogás, a változatos zöldség- és gyümölcsbevitel rendkívül egészséges. Diétától függetlenül 300-500 grammot kellene elfogyasztanunk belőlük, hiszen rengeteg olyan vegyületet, úgynevezett fitokemikáliát, azaz antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek egészségmegőrző hatásúak.
A különböző színű növények más-más antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek a szívtől az emésztőrendszerig a testünk valamennyi pontját erősíthetik, távol tarthatnak olyan betegségeket, mint a rák, a szívbetegség vagy a gyulladások. De még a koleszterinszint szabályozásában és az öregedés folyamatának lassításában is a segítségünkre lehetnek! Egy-egy szivárványsaláta tökéletes választás erre a célra.
Főtt vagy nyers?
Rossz hír azok számára, akik a zöldségeket bő vízben, hosszú ideig főzik, hogy rengeteg hasznos anyag távozik így belőlük. Ami pedig nem pusztul el a hőkezeléssel, azt sokszor a főzővízzel öntjük ki. Ez történik az olyan feldolgozott élelmiszerekkel is, mint a konzervek vagy a konyhakész ételek, bár azok is jobbak, mintha semmilyen zöldséget nem fogyasztanánk. A legegészségesebb választás azonban a friss vagy a gyorsfagyasztott zöldségek.
Ugyanakkor akad néhány kivétel is, például a répa és a kelkáposzta. Ezek esetében a szervezetünk könnyebben tudja hasznosítani a tápanyagokat, ha néhány percig pároljuk - de nem főzzük - őket. Ha azonban jobban szereted nyers változatban, akkor készíts belőlük friss ivólevet, vagy turmixold le őket.
Fotók: Getty Images