
Mi az a konjac, és mire használható? Szuper egészségügyi hatásai vannak

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pár perces, krémes tiramisugolyó: 4 hozzávalóból készül
Ropogós

Kurkumás édesburgonya-krémleves: tápláló fogás tele antioxidánsokkal

Egyszerű, álompuha amerikai palacsinta: alig kell hozzá valami

Mennyei rizibizi olasz köntösben: köretnek és egytálételnek is tökéletes

Filléres, csípős paprikás krumpli: jó sűrű a szaftja

7 mennyei fogás avokádóval: összegyűjtöttük a legjobb recepteket
A konjac egészségügyi hatásai vitathatatlanok: a benne található hasznos élelmi rostoknak nemcsak diéta vagy fogyókúra idején veszed hasznát.
A konjac (leopárdkontyvirág vagy ördögnyelv) egy Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi területein őshonos növény, amely a rostban gazdag gyökérgumójáról ismert.
A gumó a glükomannán nevű, vízben oldódó élelmi rost mellett kevés szénhidrátot, kalóriát és zsírt tartalmaz, így a belőle készülő liszt és tészta egyre nagyobb teret hódít a diétázók és fogyókúrázók körében. Szuper egészségügyi hatásai miatt azonban nemcsak fogyókúra idején érdemes bevetned, hiszen rendszeres fogyasztása egy sor pozitívumot tartogat számodra.
Segít a fogyásban
Mivel a konjac minimális mennyiségű kalóriát és zsírt tartalmaz, ezért tökéletes fogyókúrás étel. Emellett magas a rosttartalma, ami azt jelenti, hogy a belőle készült ételekkel, mint amilyen a konjac (shirataki) tészta, hamarabb jóllaksz, és a jóllakottság érzése tovább megmarad.

Táplálja a bélflórádat
A konjacban található rostok prebiotikumként táplálják a belekben élő hasznos baktériumokat, így tartják egészségesen a bélflórát.
Nem emeli meg a vércukorszintet
A konjacból készült termékeknek annyira alacsony a szénhidrát- és olyan magas a rosttartalma, hogy elfogyasztásuk után csak minimális mennyiség szívódik fel belőlük. Ebből adódóan alig emeli meg a vércukorszintet, ami akár a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is hasznos lehet.

Csökkenti a koleszterinszintet
A cukorbetegség mellett a konjac és a glükomannán a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében és megelőzésében is kulcsfontosságúak lehetnek azáltal, hogy csökkentik a koleszterinszintet.
A székrekedéssel sem lesz problémád
A magas rosttartalom egy sokkal praktikusabb, mindennapokat érintő problémát is képes orvosolni: a konjac rendszeres fogyasztásával a székrekedést is elfelejtheted.

A konjac felhasználási lehetőségei
A konjacból készült termékeket számos formában fogyaszthatod:
- konjacliszt: a szárított és lisztté őrölt gyökérgumókból gluténmentes tésztát és pékárukat is készítenek;
- konjaczselé: a finomított konjaclisztből szuper zselésítő anyag is lehet, amelyet a kukoricakeményítőhöz hasonlóan levesek és szószok sűrítéséhez használhatsz;
- konjac (glükomannán) étrend-kiegészítő: ha szeretnél több rostot elfogyasztani, akkor a glükomannán táplálékkiegészítők szuperek a célra.

Lehetséges mellékhatásai
Bár a konjaclisztből készülő termékek és a glükomannán étrend-kiegészítők fogyasztása teljesen biztonságos, azért enyhébb mellékhatásokkal érdemes számolni. Így például a magas rosttartalom a kezdeti időszakban gyomorproblémákat (puffadás, enyhébb hasi görcsök, hasmenés) okozhat, de amint hozzászokik a szervezeted a megemelkedett rostfogyasztáshoz, a tünetek enyhülnek. Ezek a tünetek erősebben jelentkezhetnek IBS (irritábilisbél-szindróma) esetén.
Ugyanakkor a cukorbetegség kezelésére előírt gyógyszerek (pl. inzulin) és a glükomannán együttes használata túl alacsony vércukorszinthez vezethet, ami hipoglikémiát is okozhat. Mindig konzultálj orvosoddal, mielőtt a már meglévő gyógyszered mellé új táplálékkiegészítőt választasz.
Fotók: Getty Images