A vegánság buktatói és néhány egyszerű trükk, ami átlendít a mélypontokon

A-vegansag-buktatoi-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezek az egyszerű tippek és módszerek nemcsak a veganuáron segítenek át, de az életmódváltást is megkönnyítik!

Ahogy az előző cikkemben már futólag említettem, a növényi étrendre váltás egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. Ahhoz azonban, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az átmenet, érdemes néhány apróságot szem előtt tartani.

Légy türelmes magaddal

Számomra az egyik legnagyobb kihívást a sajtok elhagyása jelentette. Konkrétan nem tudtam elképzelni, hogyan tudnék lemondani róluk. Aztán találtam egy érdekes tanulmányt, amely szerint a sajtfélék az emberi agynak ugyanazt a területét stimulálják, amit az egyes gyógyszerek vagy ópiátok is, azaz tulajdonképpen függőséget okoznak. Néhány hét „megvonás” után azonban teljesen alábbhagyott a sóvárgásom, és sikerült végleg elfelejtenünk egymást a sajtokkal. 

Informálódj

Olvass utána, hogy az egyes állati eredetű élelmiszerek milyen növényi alapanyagokkal helyettesíthetők. Nem mindig kézenfekvő a megoldás, lehet, hogy magadnak kell kikísérletezni, hogy hogyan ízlik a legjobban egy-egy étel. És az sem feltétlenül vezet jóra, ha a klasszikus (értsd, húsos, sajtos, tojásos) ételek ízét próbálod újrakomponálni más alapanyagokkal: mert van, hogy egyszerűen lehetetlen. Azért, hogy elkerüld a csalódást, légy nyitott, próbáld ki más nemzetek konyháját is, és tapasztald ki, melyek azok az ételek, amelyek a legjobban beilleszthetők a mindennapjaidba.

A-vegansag-buktatoi

A fokozatos váltás fél siker

A növényi étrend egyik pozitív hozadéka a megemelkedett rostfogyasztás. A rostok rengeteg egészségügyi előnnyel járnak, azonban érdemes fokozatosan hozzászoktatni a szervezetedet a megnövekedett mennyiséghez, különben egészen kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhatsz. A tünetek az enyhe puffadástól a komolyabb hasi görcsökig egész széles skálán mozoghatnak.

Tervezés

Ahogy korábban futólag már említettem, a világ nagy része, a vidék, sőt még Budapest sincs igazán felkészülve a növényi étrendre. Éppen ezért sokkal kevesebb opciód lesz, ha csak úgy beülnél egy étterembe vagy menzán ebédelnél. Ezért fontos a tervezés. Akár evésről, akár egy barátokkal töltött koktélozásról van szó, mindig átszaladom az étlapot: ha nincsen növényi opció, akkor másik helyszínt javasolok, ha pedig erre nincsen lehetőség, akkor jóllakottan érkezem. Így nem ér meglepetés, és éhségemben nem csábulok el az első sajttorta láttán.

A-vegansag-buktatoi-2

Vendégségben is felkészülten

A vendégség kemény dió, főleg, ha családi körben, hagyományos ételek kíséretében zajlik. Mivel soha nem várom el, hogy vegán ételeket főzzenek nekem (bár rendszeresen érnek kellemes meglepetések), gyakran magammal viszem a saját ebédemet vagy vacsorámat. Így sem nekem, sem a házigazdának nem lesz kellemetlen, hogy éhes maradok, és az igazán fontos dolgokra tudunk fókuszálni.

Raktározás

Ebben a cikkemben részletesebben is beszámolok arról, hogy milyen tartós és félkész élelmiszereket érdemes otthon tartani. A száraz hüvelyesek, konzervek, tészták, fagyasztott zöldségek, olajos magvak vagy épp magvajak nemcsak arra az esetre jönnek jól, ha bezárt a bolt, hanem a menü megtervezésében is segítségedre lesznek. Ráadásul, ha több elérhető opciód van, akkor könnyebben készítesz egészséges, kiegyensúlyozott fogásokat, és kevésbé lesznek részei az étrendednek a gyorskaják.

A-vegansag-buktatoi-1

Készülj fel a kommentekre és kérdésekre 

Számíts a csipkelődő megjegyzésekre (főleg nagyobb ünnepek és családi összejövetelek idején), és tarts a tarsolyodban néhány ütős, de azért nem sértő választ. Sajnos sokszor még a legközelebbi családtagok sem tudják megállni, hogy ne tegyenek megjegyzéseket az életmódváltásodra, és bár ezek nem mindig sértő szándékúak, cseppet sem esnek jól. Fontos, hogy már az első ilyen helyzetben meghúzd a határokat, és nyilvánvalóvá tedd, hogy ez nem egy átmeneti diéta a számodra, hanem hosszú távra szóló, megalapozott döntés, amellyel teljesen elégedett vagy.

A támogató közeg elengedhetetlen

Ha teheted, akkor családtagokkal – vagy legalább közeli barátokkal – vágj bele az életmódváltásba. Így nemcsak testközelből tapasztalhatod meg, hogy mások hogyan élik meg a mindennapokat a megváltozott étrenddel és a szemléletváltással, de sokkal praktikusabb is: nem kell többfélét főzni. Ennek hiányában keress olyan online közösségeket, platformokat, ahol lehetőséged van receptcserékre, a tapasztalataid kibeszélésére, és legfőképpen azt érezheted, hogy nem vagy egyedül a döntéseddel.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon