Házi aszalás háromféleképpen: a tartósítás legegészségesebb módja

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az aszalás a tartósítás legegészségesebb módja, ráadásul így télen sem kell lemondanunk a nyári, őszi kedvenceinkről, más formában, de ugyanolyan isteni nassolnivaló lehet belőlük.

Mivel az üzletekben horribilis áron mérik az aszalványokat, sokkal jobban járunk, ha házilag készítjük el őket. Hosszútávon még az is jobb befektetés, ha aszalógépet veszünk, de ha nem költenénk ilyesmire, máshogyan is kiszáríthatjuk a kedvenc gyümölcsünket, zöldségünket.

Mit aszaljunk?

Szinte bármilyen gyümölcsöt aszalhatunk, de a legnépszerűbb az alma, körte, szilva, barack, meggy és persze a szőlő, amiből ezzel az eljárással készül az ínycsiklandó mazsola. Aszalhatunk zöldségeket is, például sárgarépát, fehérrépát, gombát, paradicsomot.

Hogyan készítsük elő az alapanyagot?

Attól, hogy aszalásra szánjuk, ne a megnyomódott, ütött, esetleg rohadt gyümölcsöket használjuk, hanem a szép, egészséges példányokat. Az a jó, ha a gyümölcs éppen érett, tehát se nem túlérett, se nem éretlen. Előbbi esetben csak megrohad a napon, ahelyett, hogy aszalódna, utóbbinál pedig nem lesz ízletes az aszalvány.

A gyümölcsöket tisztítsuk meg, szárítsuk meg, magozzuk ki, legtöbbjüket héjastól és hámozottan is el lehet készíteni, de a barackot érdemes meghámozni: ha nem jön le a héja, blansírozzuk előtte. A nagyobb gyümölcsöket - alma, körte - vágjuk karikákra vagy vékony szeletekre, de figyeljünk oda rá, hogy egyforma vastagságúak legyenek a szeletek. 

aszaltgyumi

Egyesek a körtét és barackot cukros vízben áztatják az aszalás előtt, hogy édesebb legyen, mások citromsavas, aszkorbinsavas vagy szódabikarbónás lemosást ajánlanak, hogy a gyümölcsök lassabban barnuljanak meg. A zöldségeket érdemes blansírozni aszalás előtt.

Miért jó az aszalás?

Az aszalt ételek azért nem romlanak meg, mert a nedvességtartalmuk jelentősen lecsökken, ami megakadályozza a káros baktériumok és a penész elszaporodását. Az aszalás az egyik legegészségesebb módja a tartósításnak, hiszen az aszalni kívánt ételek vitamin- és ásványianyag-tartalma majdnem teljes mértékben megmarad, ráadásul semmilyen tartósítószert nem kell hozzáadni. Az aszalás akkor lehet sikeres, ha alacsony a hőforrás és a páratartalom, illetve biztosítva van a szellőzés.

Aszalógéppel

Természetesen az a legegyszerűbb módja, ha van aszalógépünk. Az aszalógép beállítja az optimális hőfokot, a ventilátorok biztosítják a szellőzést, úgyhogy a gyümölcsök, zöldségek egészen biztosan egyenletesen száradnak ki. Körülbelül 6 óráig tart így a folyamat, de ez függ a gyümölcs fajtájától - azonban ezt nem nekünk kell ellenőrizgetnünk a gép mellett állva, hiszen a használati utasításban minden benne van. Lehet, hogy nem olcsó mulatság, de hosszú távon mindenképpen megéri.

aszaltgyumi3

Napon

Ha süt a nap és meleg van odakint, érdemes a szabadban aszalni. Az aszalás csak kánikulában fog sikerülni, de ha magas a páratartalom, akkor inkább máshogy készítsük, mert könnyedén megpenészedhet. Ugyanez a probléma áll fenn akkor is, ha áll a levegő, ugyanis az aszalni valóknak szükségük van valamennyi szellőzésre. A gyümölcsöket helyezzük saválló fémlemezre vagy aszalótálcára, de az is jó megoldás, ha egy fakeretre szúnyoghálót erősítünk. Takarjuk le őket hálóval vagy tüllel, hogy a bogarak ne lepjék be őket. Ha éjjel lehűl a levegő, vigyük be őket szobahőmérsékletre. Bár ez a legköltséghatékonyabb megoldás, egyben a leghosszabb és a legrizikósabb is, több napot is igénybe vehet a folyamat.

Sütőben

A tepsiket béleljük ki sütőpapírral vagy ráccsal, arra helyezzük a gyümölcsöket, ugyanis levet fognak ereszteni, de így nem ragadnak majd le. Melegítsük elő a sütőt 50-60 fokra, résnyire nyitva hagyott ajtónál aszaljunk, lehetőleg légkeveréses funkcióval. Ha több tepsit teszünk be egyszerre, cserélgessük őket a rácsok között. Ne szárítsuk a gyümölcsöt ropogósra, legyen kicsit rugalmas. Ha egy ventilátort teszünk a sütő ajtaja elé, a légmozgás is biztosítva lesz. Jó pár óráig tarthat a folyamat, de ez függ a gyümölcs nedvességtartalmától, méretétől, vastagságától, úgyhogy nem éppen költséghatékony és energiatakarékos megoldás.

aszaltgyumi2

+1 Fűszernövények

Ha fűszernövényeket szárítanánk, esetleg erős paprikákat, akkor kötözzük őket össze és lógassuk fel egy jól szellőző helyre. Erről a módszerről itt írtunk korábban.

Tárolás

Várjuk meg, míg kihűlnek a gyümölcsök, zöldségek, ha melegen tesszük őket zárt helyre, befüllednek és megpenészednek. Tegyük őket légmentesen zárható csavaros üvegekbe, befőttesüvegekbe, tárolóedényekbe, ezek távol tartják a kártevőket és a nedvességet. Sötét, száraz, hűvös helyen tároljuk őket, de nem kell hűtőbe őket hűtőbe tenni. Ha kinyitunk egy üveggel, azt minél előbb fogyasszuk el. Érdemes kisebb adagokban porciózni a gyümölcsöket, ha esetleg valamelyikben több nedvesség maradt és megromlik, ne penészedjen meg tőle a többi.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon