7 ok, amiért érdemes fügét fogyasztani: nem csak a friss, az aszalt is egészséges
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A füge, az egyik legédesebb gyümölcs egyre nagyobb népszerűségnek örvend itthon is, aki teheti, frissen eszi, de az aszalt változatot is sokan kedvelik.
A friss füge magas vitamin- és rosttartalmú gyümölcs, amelyet már nemcsak a mediterrán országokban, hanem Magyarországon is ehetsz, sokak kertjében áll fügefa, amely roskadozik a friss gyümölcstől. Ha leszedted, szinte azonnal meg kell enni, mert könnyen megpenészedik. Ha nem tudod rögtön elfogyasztani, készíts belőle lekvárt.
A fügét nemcsak frissen lehet enni, hanem szárított formában is, így évekig is eltartható és ugyanolyan egészséges, mintha frissen szednéd a fáról. Építsd be az étrendedbe, már csak azért is, mert 100 gramm füge 74 kalóriát és kevesebb mint 1 gramm zsírt tartalmaz. Rostban és szénhidrátban is gazdag, előbbi az emésztésednek tesz jót, utóbbi pedig energiát ad.
Szárítva, aszalva is nyugodtan fogyaszthatod, akár a reggeli müzlidbe keverve. Tehetsz szárított fügét salátákba, kenyérre, kipróbálhatod muffinba, pogácsába vagy más pékárukba sütve, zabpehellyel vagy joghurttal keverve, húsba töltve, de önmagában fogyasztva, uzsonnaként is.
Erősíti a csontokat
A füge kalcium- és káliumforrás, erősíti a csontokat. Különösen gyerekeknek, kismamáknak ajánlott a rendszeres fogyasztása.
Jót tesz a bőrödnek
A C- és E -vitaminnal, valamint antioxidánsokkal teli füge fogyasztásától egészségesebb, életteli lesz a bőröd - késlelteti az öregedés jeleit, kisimítja a ráncokat, jó a pattanások ellen. C-vitamin-tartalma elengedhetetlen a kollagén termeléséhez, amely segít megőrizni a bőr fiatalos állapotát.
Normalizálja a vérnyomást
A fügében található kálium normalizálja a magas vérnyomást. A benne található omega-3 és omega-6 zsírsavak segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Erősíti az immunrendszered
A füge antioxidánsai csökkentik az oxidatív stresszt a szervezetben, támogatják az immunrendszer működését. A C -vitamin segít a fehérvérsejtek termelésében, hogy a szervezeted még jobban fel tudja venni a harcot a vírusok ellen.
Magas a rosttartalma
Magas rosttartalmának köszönhetően a füge segít helyreállítani a rossz koleszterint és védi a szív- és érrendszert. A benne található rostok szabályozzák a szervezetben az inzulintermelést, azonban mivel magas a cukortartalma, a cukorbetegek mindenképpen konzultáljanak az orvosukkal, mielőtt beiktatnák az étrendjükbe ezt a gyümölcsöt.
Segít a fogyásban
A szárított füge magas rosttartalmánál fogva segíthet a fogyásban, hiszen teltségérzetet ad. Azért ne vidd túlzásba, mert a rostokon kívül cukrot is nagyobb mennyiségben tartalmaz.
Tele van antioxidánssal
Gyulladáscsökkentő antioxidánsainak köszönhetően segíthet csökkenteni a krónikus betegségekkel járó gyulladások kialakulását.
Fotó: Getty Images