Ezért fogyassz rendszeresen étcsokit: 5 szuper hatását mutatjuk

Etcsoki-fogyasztasa-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A magas kakaótartalmú étcsokinak sok pozitív egészségügyi hatása van, ha mértékkel fogyasztod. Ezekről olvashatsz az alábbiakban.

A magas kakaótartalmú étcsoki fogyasztása egy sor egészségügyi előnnyel járhat, hiszen sok antioxidánssal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetedet. Mivel azonban a legtöbb változat sok cukrot, ezáltal pedig üres kalóriát is tartalmaz, jól válogasd meg, hogy milyen típusból és mennyit eszel.

Az étcsokoládét a kakaófa pörkölt és porrá őrölt magjaiból készítik, amelyek különösen magas antioxidáns és egészségmegőrző tulajdonsággal bírnak. Ha általában óvakodsz is a csokifogyasztástól, az alábbi 5 érv téged is meggyőz arról, hogy napi egy kocka jó minőségű, cukormentes étcsoki nemcsak a hangulatodat dobja fel, de az általános egészségi állapotodat is javítja.

Tele van értékes tápanyagokkal

100 gramm 70-85%-os étcsoki 11 g rostot tartalmaz, és biztosítja a napi vasszükségleted 66%-át, a magnézium 57%-át, a réz 195%-át és a mangán 85%-át. Emellett nagy mennyiségben van benne cink, szelén és kálium is. Persze napi 100 gramm étcsoki hatalmas mennyiség, a felsorolt értékek csak útmutatóul szolgálnak, és ne tekints rájuk kiskapuként, amely feljogosít a teljes adag elfogyasztására. 

Etcsoki-fogyasztasa-1

Magas antioxidáns-tartalom

A kakaóban nagy mennyiségben megtalálhatók a polifenolok, a flavonoidok, a katekinek és kisebb mennyiségben más antioxidáns vegyületek is. Az egyes élelmiszerek összehasonlításában, ahol az antioxidáns hatást vizsgálták, a kakaó és a magas kakaótartalmú étcsoki teljesített a legjobban, megelőzve az olyan elismert gyümölcsöket is, mint a fekete áfonya vagy az acai bogyó.

Vérkeringést fokozó és vérnyomáscsökkentő

A kakaóban és étcsokiban található flavonoidok képesek stimulálni az érfalakat, amelyek ezáltal nitrogén-oxidot termelnek. A nitrogén-oxid elsődleges feladata, hogy jelzést küld az artériáknak, hogy ellazuljanak, ami csökkenti a véráramlással szembeni ellenállást, ezáltal pedig csökken a vérnyomás.

Etcsoki-fogyasztasa

Csökkenti az LDL-koleszterin szintjét

A mértékkel fogyasztott étcsoki megvédhet a magas koleszterinszinttel szemben is. A rossz (LDL) koleszterin egyes formái hajlamosak az oxidációra, és ha ez bekövetkezik, akkor az LDL-részecskék komoly szövetkárosodást is okozhatnak például a szívartériákban. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, mint a kakaó, egyrészt csökkentik az LDL-koleszterin szintjét, másrészt pedig védenek az oxidatív károsodással szemben. 

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A kakaó és étcsoki fent említett LDL-koleszterin-csökkentő hatása hosszú távon fejti ki igazán áldásos hatásait, hiszen ezáltal kevesebb koleszterin kering az erekben, ami csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Számos kutatás bizonyítja, hogy a flavonoidokban gazdag élelmiszerek javítják a szív- és érrendszer egészségét. De mindent csak mértékkel: heti 45 gramm étcsoki 9-11%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, míg 100 gramm elfogyasztása nem jár semmilyen előnnyel.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük