A legjobb természetes C-vitamin-források – Könnyen beszerezhetőek és nagyon finomak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Ropogós
Méregtelenítő köményes-fahéjas tea: a fogyást is támogatja
Tiramisus chiapuding: garantáltan feldobja a reggeledet
Tepsis sült krumpli füstölt paprikával: sütőben pirul ropogósra
Fűszeres darált hússal töltött krumplirolád: nagyon mutatós és finom
Régi magyar ételek kvíze: mi nem hiányozhat a pásztortarhonyából?
A Szentgyörgyi Albert által felfedezett aszkorbinsav, másnéven a C-vitamin fontos szerepet tölt be az immunrendszer egészséges működésében, segít a fertőzések megelőzésében és a betegségek leküzdésében.
A C-vitamin fontosságáról főleg a téli hónapokban lehet sokat olvasni, hiszen ilyenkor sokkal nehezebb hozzájutni friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz, amelyek ellátnának a szükséges vitaminokkal.
A vitaminbevitel nagyon fontos az év minden szakában, immunerősítő hatásának köszönhetően a szervezet könnyebben küzd le különböző betegségeket, mint például a megfázást. Sejtjeinknek nagy szüksége van rá, hisz testünk nem tudja előállítani, táplálkozással vagy különböző vitaminok szedésével kell a szervezetünkbe juttatni.
Miért van szükség a C-vitaminra?
Érdemei közé sorolandó, hogy a C-vitamin csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, antioxidáns lévén védi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatású is.
A vitamin hiányára a szervezetünk fáradtsággal, fogínyvérzéssel, depresszióval, szellemi gyengeséggel reagálhat, illetve sokkal könnyebben és gyakrabban fázhatunk meg. A legjobb, ha természetes módon juttatjuk a szervezetünkbe a vitamint, alább olvasható, milyen zöldségeket és gyümölcsöket érdemes fogyasztani ennek érdekében.
Brokkoli
A zöld csodanövény jó tulajdonságairól bőven lehetne regélni, magas a rosttartalma, segíti az emésztést, immunerősítő. Egy nagyobb fej több mint 100 milligramm C-vitamint tartalmaz, a főzésénél azonban az értékes anyagaiból veszít, ezért a legjobb smoothie vagy párolt formában fogyasztani.
Kelbimbó
Egy újabb zöld kincs, amit hasonlóan a brokkolihoz óvatosan kell elkészíteni, nem szabad túlfőzni, akkor az íze se lesz a legjobb és vitamintartalmából is veszít. Pároljuk meg kevés olívaolajon, vagy lassú tűzön főzzük.
Petrezselyem
A fűszernövényre gyakran dekorelemként gondolunk, és bár valóban sokat dobhatunk tálalásnál az ételen, valójában a petrezselyem ennél sokkal értékesebb. Rengeteg K- és C-vitamin található benne, egy csokorban körülbelül 80 milligramm C-vitamin lehet. Továbbra is tartsuk meg jó szokásunkat, és a kész ételekre bátran kerüljön egy maréknyi finomra aprított petrezselyem.
Kivi
Alacsony kalóriatartalma miatt népszerű a fogyókúrázók körében, de a zöld húsú, kissé savanykás gyümölcs vitaminokban is bővelkedik. A gyümölcs mérete ne tévesszen meg senkit, már napi egy darab kivi elfogyasztásával sokat tehetünk a C-vitamin szükségletünk beviteléért. Ha már a fogyókúra szóba került, jó tudni, hogy a C-vitamin segít szabályozni az energiaháztartást és a zsírégetést.
Narancs
Télen az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, kiváló C-vitamin-forrás, egy darabban körülbelül 60-80 milligramm lehet, már ezért is érdemes a napot frissen facsart narancslével kezdeni.
Paprika
Érdemes mindennap fogyasztani a C-vitaminban gazdag zöldséget, amit egész évben könnyen beszerezhetünk - édesen, csípősen, különböző színekben. Különösen a kaliforniai paprika bővelkedik C-vitaminban, abból is a sárga és a piros színű tartalmazza a legtöbbet. Salátákban, szendvicsben vagy magában falatozva juthatunk a vitaminhoz.
Eper
Sokan nem is gondolnák, de az eper is jócskán tartalmaz C-vitamint. Bogyós gyümölcs lévén az antioxidáns tartalma is magas. Jó tulajdonságai közé sorolandó vérnyomáscsökkentő hatása is.
Természetesen bőven vannak még zöldségek és gyümölcsök, melyek dúskálnak a C-vitaminban, ilyen a káposzta, a jégcsapretek, sörretek, karfiol, csipkebogyó, ezeket inkább a téli immunerősítés idejében érdemes fogyasztani.
Fotók: Getty Images