![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A legjobb természetes C-vitamin-források – Könnyen beszerezhetőek és nagyon finomak
![cvitamincover](https://kep.index.hu/1/0/3297/32974/329744/32974410_2527170_dc7b22cc934ecca4ae5f6428bffb4ca5_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A Szentgyörgyi Albert által felfedezett aszkorbinsav, másnéven a C-vitamin fontos szerepet tölt be az immunrendszer egészséges működésében, segít a fertőzések megelőzésében és a betegségek leküzdésében.
A C-vitamin fontosságáról főleg a téli hónapokban lehet sokat olvasni, hiszen ilyenkor sokkal nehezebb hozzájutni friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz, amelyek ellátnának a szükséges vitaminokkal.
A vitaminbevitel nagyon fontos az év minden szakában, immunerősítő hatásának köszönhetően a szervezet könnyebben küzd le különböző betegségeket, mint például a megfázást. Sejtjeinknek nagy szüksége van rá, hisz testünk nem tudja előállítani, táplálkozással vagy különböző vitaminok szedésével kell a szervezetünkbe juttatni.
Miért van szükség a C-vitaminra?
Érdemei közé sorolandó, hogy a C-vitamin csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, antioxidáns lévén védi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatású is.
A vitamin hiányára a szervezetünk fáradtsággal, fogínyvérzéssel, depresszióval, szellemi gyengeséggel reagálhat, illetve sokkal könnyebben és gyakrabban fázhatunk meg. A legjobb, ha természetes módon juttatjuk a szervezetünkbe a vitamint, alább olvasható, milyen zöldségeket és gyümölcsöket érdemes fogyasztani ennek érdekében.
Brokkoli
A zöld csodanövény jó tulajdonságairól bőven lehetne regélni, magas a rosttartalma, segíti az emésztést, immunerősítő. Egy nagyobb fej több mint 100 milligramm C-vitamint tartalmaz, a főzésénél azonban az értékes anyagaiból veszít, ezért a legjobb smoothie vagy párolt formában fogyasztani.
![brokkolict](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3297/32974/329744/32974476_7f80273068e1adf96e8f1f5066f617b9_wm.jpg)
Kelbimbó
Egy újabb zöld kincs, amit hasonlóan a brokkolihoz óvatosan kell elkészíteni, nem szabad túlfőzni, akkor az íze se lesz a legjobb és vitamintartalmából is veszít. Pároljuk meg kevés olívaolajon, vagy lassú tűzön főzzük.
Petrezselyem
A fűszernövényre gyakran dekorelemként gondolunk, és bár valóban sokat dobhatunk tálalásnál az ételen, valójában a petrezselyem ennél sokkal értékesebb. Rengeteg K- és C-vitamin található benne, egy csokorban körülbelül 80 milligramm C-vitamin lehet. Továbbra is tartsuk meg jó szokásunkat, és a kész ételekre bátran kerüljön egy maréknyi finomra aprított petrezselyem.
Kivi
Alacsony kalóriatartalma miatt népszerű a fogyókúrázók körében, de a zöld húsú, kissé savanykás gyümölcs vitaminokban is bővelkedik. A gyümölcs mérete ne tévesszen meg senkit, már napi egy darab kivi elfogyasztásával sokat tehetünk a C-vitamin szükségletünk beviteléért. Ha már a fogyókúra szóba került, jó tudni, hogy a C-vitamin segít szabályozni az energiaháztartást és a zsírégetést.
![kivict](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3297/32974/329745/32974508_f122c11d7f8c7cda5126e036cfffd04a_wm.jpg)
Narancs
Télen az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, kiváló C-vitamin-forrás, egy darabban körülbelül 60-80 milligramm lehet, már ezért is érdemes a napot frissen facsart narancslével kezdeni.
Paprika
Érdemes mindennap fogyasztani a C-vitaminban gazdag zöldséget, amit egész évben könnyen beszerezhetünk - édesen, csípősen, különböző színekben. Különösen a kaliforniai paprika bővelkedik C-vitaminban, abból is a sárga és a piros színű tartalmazza a legtöbbet. Salátákban, szendvicsben vagy magában falatozva juthatunk a vitaminhoz.
![paprikact](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3297/32974/329745/32974584_03710afee81523fcdc7d3e3e43259256_wm.jpg)
Eper
Sokan nem is gondolnák, de az eper is jócskán tartalmaz C-vitamint. Bogyós gyümölcs lévén az antioxidáns tartalma is magas. Jó tulajdonságai közé sorolandó vérnyomáscsökkentő hatása is.
Természetesen bőven vannak még zöldségek és gyümölcsök, melyek dúskálnak a C-vitaminban, ilyen a káposzta, a jégcsapretek, sörretek, karfiol, csipkebogyó, ezeket inkább a téli immunerősítés idejében érdemes fogyasztani.
Fotók: Getty Images