10 C-vitaminban gazdag zöldség és gyümölcs: nem csak citrusokat érdemes fogyasztani
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A megfelelő mennyiségű C-vitamin-bevitel elengedhetetlen a szervezet zavartalan működéséhez, különösen az őszi, téli hónapokban.
A C-vitamin nem csak a bőr, az erek, a csontok és a porcok egészségének megőrzésében játszik szerepet, de a sebgyógyulást is segíti, illetve védi a sejteket az oxidatív stressztől, így felveszi a harcot a különböző betegségekkel. A C-vitamin antioxidáns tulajdonságú, immunerősítő hatású, nem véletlen, hogy influenzaszeon idején nagy mennyiségben fogyasztják, akár étrend-kiegészítők formájában is.
Hiánya különböző betegségekhez vezethet, ha ezeket a tüneteket észleled magadon, mindenképp emeld meg a C-vitamin-beviteledet: ilyen az ínyvérzés, a gyakori véraláfutások, a nehezen és lassan történő sebgyógyulás, a vérszegénység, de fertőzéseket is könnyebben össze lehet szedni.
A C-vitamin rengeteg ételben megtalálható, de főként gyümölcsökből és zöldségekből tudod fedezni a napi szükségletedet, amely 90 mg. A szervezet nem képes sem előállítani, sem tárolni a C-vitamint, vízben oldódó, így a vizelettel ürül, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiséget vigyél be belőle.
Közkeletű tévedés, hogy a citromban és a narancsban van a legtöbb C-vitamin, igaz, ezek is jócskán tartalmazzák, de sok gyümölcsben és zöldségben még nagyobb mennyiségben található meg. Igyekeztünk olyan könnyen és olcsón hozzáférhető gyümölcsöket és zöldségeket összeválogatni, amelyek a midennapok részét képezik, de ha van rá lehetőséged, szerezz be acerolát vagy csipkebogyót, előbbiből fél csésze a napi szükséglet 913%-át fedezi, utóbbiból pedig már 6 szem is bőven elég egy napra.
Chilipaprika
Talán meglepő, de a chili az első a listán, azon belül is a zöld színű. 100 gramm zöld chilipaprika 242 mg C-vitamint tartalmaz, ezzel magasan vezeti a versenyt. A piros chilipaprika sem marad le sokkal, a benne található C-vitamin a napi szükséglet 72%-át fedezi. A chili ráadásul rengeteg kapszaicint tartalmaz, ez adja az erősségét, amely az egyik legjobb fájdalom- és gyulladáscsökkentő.
Kaliforniai paprika
A soron következő zöldség is egy paprikafajta, a sárga kaliforniai paprika 100 grammjában 183 mg C-vitamin található. A színe sem mindegy, a sárgában 50%-kal több C-vitamin van, mint a zöldben. A kaliforniai paprika antioxidánsban is gazdag, amely hozzájárul a szív és a szem egészségének megőrzéséhez.
Fodros kel
Nem összekeverendő a kelkáposztával, míg annak csak 30 mg a C-vitamin-tartalma, addig a fodros kel 100 grammjában 120 mg található. A zöld levelek K-vitaminban is gazdagok. Természetesen a főzés során valamennyit veszít a vitamintartalmából, de egy csészényi főtt fodros kel is fedezi a napi szükséglet 59%-át.
Kivi
A kivi az első gyümölcs a sorban, 100 grammjában 93 mg C-vitamin található, ráadásul K- és E-vitaminban is gazdag. Egy közepes méretű kivi a napi C-vitamin-szükséglet 79%-át biztosítja. Ha naponta fogyasztod, csökkentheted a vérrögök és a stroke kialakulásának kockázatát.
Brokkoli
100 gramm brokkoliban 89 mg C-vitamin található, de a kelhez hasonlóan párolva veszít a vitamintartalmából. Fél csészényi főtt brokkoli a napi szükséglet 57%-át fedezi. Ha elegendő mennyiséget fogyasztasz belőle, csökkentheted az oxidatív stressz mértékét és erősítheted az immunrendszered.
Kelbimbó
Akár hiszed, akár nem, a kelbimbó is gazdag C-vitaminban, 100 grammban 85 mg található, fél csésze főtt zöldség pedig a napi szükséglet 55%-át fedezi. A kelbimbó emellett rostban, K- és A-vitaminban, mangánban és káliumban gazdag. A C- és a K-vitamin is a csontok egészségének megőrzéséhez járulnak hozzá.
Citrom
Bár a C-vitaminról mindenkinek a citrom ugrik be elsőre, a lista végére került, 100 grammjában 77 mg található. Ha biogyümölccsel dolgozol, a héját is mindenképp használd fel, illetve lé formájában is érdemes fogyasztani, tele van antioxidánssal.
Eper
Ősszel és télen csak spanyolt vagy görögöt tudsz beszerezni, de fagyasztva is egészséges, az eper 100 grammjában 59 mg C-vitamin található. Emellett antioxidánsokban is gazdag gyümölcs, sőt, a diétádba is beillesztheted, mert édes íze ellenére alacsony a cukortartalma. Az eper rendszeres fogyasztásával megelőzheted a rák, az érbetegségek, a demencia és a cukorbetegség kialakulását, de a rossz koleszterinszintet is csökkenti.
Narancs
Bár meglepő lehet, de a narancs is a lista végén kullog, 100 grammjában csupán 53 mg C-vitamin van, kevesebb, mint az eperben. Ennek ellenére talán a narancsból a legkönnyebb fedezni a napi szükségletet, hiszen magában és lé formájában is fogyaszthatod. Más citrusokat is beiktathatsz az étrendedbe, egy fél grapefruit a napi szükséglet 73%-át, a mandarin 39%-át, egy lime a 22%-át fedezi.
Ananász
Ez a trópusi gyümölcs is nagyon egészséges, 100 grammjában 48 mg C-vitamin található, emellett mangánban is gazdag.
Fotók: Getty Images