10 diétás, de ízgazdag fogás: indítsuk fitten az új évet

29421061 2258103 ca7d7fcdff1d03fad6872d1f7e828630 wm
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Idén ne csak két napig tartson a diéta, ha ízgazdag, változatos fogásokat eszünk, akkor egyáltalán nem kínkeserves a fogyókúra, sőt.

Újévkor mindig megfogadjuk, hogy lefogyunk, egészségesen étkezünk, de nem tudjuk, ezt miként tegyünk, zöld salátát kezdünk el enni éjjel-nappal, pedig nem csak azzal lehet súlyt veszteni. Mi most készítettünk nektek egy összeállítást, amelyben diétás vagy egészséges fogások találhatóak, de ezek nem merülnek ki a salátában. 

Karfiol mac'n'cheese

Nyilván a sok sajt és tejszín miatt nem annyira fogyókúrás, de az eredeti, tésztás változathoz képest mindenképpen, ha nem tudunk lemondani kedvenc mac'n'cheese receptünkről, készítsük el karfiolból. A krémes sajtszósz és a ress, picit roppanós karfiol találkozása fenomenális, tökéletes a textúrák játéka, ráadásul az egész étel 20 perc alatt készen van. Egyedül arra kell figyelni, hogy a sajt jól megolvadjon, selymes szósz legyen belőle. 

Karamellizált diós sütőtöksaláta

Ősszel, télen, a sütőtök mindig jó választás, de nem csak sütve, salátában is tökéletesen megállja a helyét. A tök édes ízét továbbfokozza a karamellizálás, illetve a dió. Azért, hogy ne legyen túlsúlyban az édes íz, egy fanyar mustáros öntet ellensúlyozza azt. Kerül még a salátába kesernyés rukkola és aszalt áfonya is, tökéletes az összhang. 

Tequilás csirkemell

Nincs fogyókúra csirkemell nélkül, de azt sem csak a la nature, roston sütve, hanem számtalan izgalmas módon elkészíthetjük. A csirkemell ebben a receptben tequilás, lime-os, narancsleves pácot kap, ebben áll egy éjszakát, így tökéletesen átveszi az ízeket, puha és szaftos lesz tőle a hús. Ha szeretnénk, még pikánsabbá tehetjük chilivel vagy fahéjjal. Tálaljuk kuszkusszal, rizzsel vagy salátával. 

Tabulé

A tabulé, vagyis a petrezselyemsaláta, vízhajtó és karcsúsító, a rengeteg zöldfűszer minden értelemben nagyon jót tesz neki. Az eredeti libanoni receptben a petrezselyem dominál, amely mellett csak kiegészítő a paradicsom és a bulgur. Utóbbi miatt önmagában is megállja a helyét, laktató saláta. A petrezselyem zöldje és a gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, vízhajtó, tökéletesen beépíthető a diétába.

Tortillapizza

Picit elrugaszkodva az egészséges vonaltól, de a diétásnál maradva, tökéletes választás lehet a fogyókúra során a tortillapizza is, ha nem szeretnénk lemondani hőn imádott olasz kedvencünkről. Arról nem is beszélve, hogy így nem kell a tésztával bajlódni, 10 perc alatt készen van a pizzánk. Feltétnek bármit tehetünk rá, legyen az egészséges és diétás vagy picit laktatóbb.

Töltött avokádó

Előételnek, de vacsoraként is megállja a helyét ez a koktélparadicsommal és mozzarellával töltött avokádó. Ez a recept lényegében a caprese salátát ötvözi az avokádóval, utóbbi kellemesen eltelít, nyugtatja az idegrendszert és még a nyugodt alvást is segíti. A töltött avokádót bazsalikompesto koronázza meg, így tényleg ízgazdag lesz a fogás. 

Tepsis brokkolis csirkemell

A csirkemellhez visszatérve, ha nem szeretnénk külön bajlódni a hússal és a körettel, készítsük el egyben a kettőt egy egytepsis étel segítségével. Nem csak nagyon egyszerű ez a fogás, de elképesztően gyorsan megvan, a csíkokra vágott csirkemell mellé brokkolirózsák kerülnek, majd az egészet nyakon kell önteni egy tejfölös-tojásos szósszal. Készen is vagyunk. 

Szőlős-almás bulgur

Ha a rizs és a tészta helyett izgalmasabb és diétásabb megoldásra vágyunk, készítsünk almás-szőlős bulgurt. A bulgur rendkívül gyorsan készül, másnap, hidegen is finom, ráadásul nagyon jól magába szívja az ízeket. Mellé őszi finomságok, alma, dió és szőlő kerül. A salátát/köretet egy szuper, savanykás, citromos öntet koronázza meg. 

Tökspagetti

A tészta legjobb fogyókúrás alternatívája a tök vagy a cukkini, amelyből könnyedén készíthető spagetti. A legjobb választás az istengyalulta tök, de ha nem jutunk hozzá, akkor sima gyalult tökből vagy sütőtökből is elkészíthetjük. A megsült vagy párolt tököt fokhagymás fűszervajjal kell nyakon önteni, így nem csak diétás, de nagyon finom is lesz.

Kölessaláta

Laktató főétel vagy izgalmas köret lehet a kölesből, főleg, ha kukorica és kápia is kerül mellé. A paprikát picit oda kell kapatni, ettől füstös, mély íze lesz, amit tökéletesen ellensúlyoz a kukorica édessége. A kölest pergősre kell főzni, így tökéletes lesz az állagok játéka is. Mindenképpen érdemes adni egy esélyt ennek az elfeledett gabonának. 

Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük