![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mit jelentenek az E-számok az élelmiszerek csomagolásán? Nem feltétlen egészségtelenek
![e-szamok](https://kep.index.hu/1/0/4787/47876/478761/47876122_3650030_0f7d0e7cb27f5f94cc1976ef421acf44_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az E jelöléssel a feldolgozott élelmiszerek csomagolásán lehet találkozni, mely az adalékanyagok nemzetközi jelzése.
Az Európai Unió több száz élelmiszer-adalékot tart nyilván. Ezeket az anyagokat minden országban más néven ismerik, ezért az E és a hozzá tartozó szám egyszerűbbé teszi a termékek forgalmazását.
Adalékanyagot elsősorban a készételek tartalmaznak. Sokan káros anyagként tekintenek rájuk, ezért igyekeznek kerülni az ilyen termékek vásárlását, míg mások egyáltalán nem foglalkoznak azzal, mit is takar a jelölés. Tény azonban, hogy ezek az anyagok szigorú engedélyeztetési folyamatokon mennek át, mielőtt használatba kerülnek.
Igaz, néhány adalékanyag allergiás reakciót válthat ki, idesorolandók a tartósítószerek, a színanyagok és ízfokozók, az ezekre érzékenyeknek fokozottan figyelniük kellene a jelöléseket.
Az E-számoktól nem kell minden esetben félni, hisz a jelölésük jót is takarhat, ilyen az E300 aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin, vagy az E306 tokoferol, az E-vitamin.
![e-szamok2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4787/47876/478761/47876164_f13f2f2e8cc819017d58b4588bfe908b_wm.jpg)
Mi szükség az adalékanyagokra?
Idővel egyes termékek elszíneződhetnek, veszíthetnek az élvezeti értékükből. Ezért adják az adalékanyagokat az élelmiszerekhez, vagy a felületüket kezelik velük, hiszen mutatósnak és eladhatónak kell lennie a terméknek.
E-számok csoportjai
E100-tól 199-ig: színanyagok
A színanyagok gusztusosabbá teszik a termékeket, az élelmiszerek felületét kezelik velük, hogy szebb legyen a színük. Ezek lehetnek természetes anyagok (élelmiszer-nyersanyagokból kivonással előállított), természetes eredetűek (élelmiszer-nyersanyagokból előállított) és mesterséges (szintetikus úton előállított, a természetes anyagoktól eltérően kémiai szerkezetűek).
![E-szám jelölések az élelmiszereken ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4777/47772/477723/47772364_98d60483178971572a2b7992c8592540_wm.jpg)
E200-tól 299-ig: tartósítószerek
Feladata, hogy az élelmiszerek sokáig elálljanak. Megakadályozzák a káros mikroorganizmusok (baktériumok, penész és élesztőgombák) szaporodását.
E300-tól 321-ig: antioxidánsok
Az antioxidánsok nem engedik, hogy az oxigén reakcióba lépjen az élelmiszerek összetevőivel, így például megakadályozzák a zsírok avasodását, és hogy a zöldségek megbarnuljanak. Általában a tartósítószerekkel együtt alkalmazzák, így gátolják a csírák szaporodását, és az élelmiszerek eltarthatóságának idejét is növelik.
E322-től 399-ig: savanyúságot szabályozók
Feladatuk a tartósítás, és hogy savanyú ízt adjanak az élelmiszernek. Előfordul, hogy a térfogatnövelésben vagy zselésítésben is szerepet játszanak.
![E-szám jelölések az élelmiszereken ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4777/47772/477723/47772368_b7c216ca73afac1b61e997fe3a4545d2_wm.jpg)
E400-tól 429-ig: zselésítőanyagok, sűrítőanyagok
Az élelmiszerek viszkozitását növelik. Sűrítőanyagok esetében a legtöbbször nem adják meg az erre érvényes E-számot, simán csak sűrítőanyag vagy stabilizátor néven van feltüntetve a csomagoláson.
E430-tól 499-ig: emulgeálószerek
Szintén nem E-számmal van feltüntetve a csomagoláson, egyszerűen csak emulgeálószerként jelölik. Ez az anyag szinte az összes pékáruban és süteményben megtalálható. Feladata, hogy az egymással nem keverendő anyagok összedolgozhatók legyenek, ilyen a víz és az olaj.
![E-szám jelölések az élelmiszereken ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4777/47772/477723/47772388_5f8bc42f94d3b0cedea1a295e3b4e578_wm.jpg)
E500-tól 949-ig: különböző adalékanyagok
Idesorolandók azok az anyagok, melyek az élelmiszerek ízéért, színéért és állagáért felelnek. Ilyenek a térfogatnövelő szerek, szilárdítóanyagok, ízfokozók, fényezőanyagok és bevonószerek, de ennyivel nem ér véget a különböző adalékok listája.
E950-től 1518-ig: édesítőszerek
Az édesítőszerek közt egyaránt lehet találni természetes és mesterséges eredetű anyagokat is. Alkalmazásukkal édesebb zamata lesz az élelmiszereknek.
Forrásunk volt: Webbeteg, Tudatos Vásárlók
Fotók: Getty Images