Mit jelentenek az E-számok az élelmiszerek csomagolásán? Nem feltétlen egészségtelenek

e-szamok
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az E jelöléssel a feldolgozott élelmiszerek csomagolásán lehet találkozni, mely az adalékanyagok nemzetközi jelzése.

Az Európai Unió több száz élelmiszer-adalékot tart nyilván. Ezeket az anyagokat minden országban más néven ismerik, ezért az E és a hozzá tartozó szám egyszerűbbé teszi a termékek forgalmazását.

Adalékanyagot elsősorban a készételek tartalmaznak. Sokan káros anyagként tekintenek rájuk, ezért igyekeznek kerülni az ilyen termékek vásárlását, míg mások egyáltalán nem foglalkoznak azzal, mit is takar a jelölés. Tény azonban, hogy ezek az anyagok szigorú engedélyeztetési folyamatokon mennek át, mielőtt használatba kerülnek.

Igaz, néhány adalékanyag allergiás reakciót válthat ki, idesorolandók a tartósítószerek, a színanyagok és ízfokozók, az ezekre érzékenyeknek fokozottan figyelniük kellene a jelöléseket. 

Az E-számoktól nem kell minden esetben félni, hisz a jelölésük jót is takarhat, ilyen az E300 aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin, vagy az E306 tokoferol, az E-vitamin.

e-szamok2

Mi szükség az adalékanyagokra?

Idővel egyes termékek elszíneződhetnek, veszíthetnek az élvezeti értékükből. Ezért adják az adalékanyagokat az élelmiszerekhez, vagy a felületüket kezelik velük, hiszen mutatósnak és eladhatónak kell lennie a terméknek.

E-számok csoportjai

E100-tól 199-ig: színanyagok

A színanyagok gusztusosabbá teszik a termékeket, az élelmiszerek felületét kezelik velük, hogy szebb legyen a színük. Ezek lehetnek természetes anyagok (élelmiszer-nyersanyagokból kivonással előállított), természetes eredetűek (élelmiszer-nyersanyagokból előállított) és mesterséges (szintetikus úton előállított, a természetes anyagoktól eltérően kémiai szerkezetűek).

E200-tól 299-ig: tartósítószerek

Feladata, hogy az élelmiszerek sokáig elálljanak. Megakadályozzák a káros mikroorganizmusok (baktériumok, penész és élesztőgombák) szaporodását.

E300-tól 321-ig: antioxidánsok

Az antioxidánsok nem engedik, hogy az oxigén reakcióba lépjen az élelmiszerek összetevőivel, így például megakadályozzák a zsírok avasodását, és hogy a zöldségek megbarnuljanak. Általában a tartósítószerekkel együtt alkalmazzák, így gátolják a csírák szaporodását, és az élelmiszerek eltarthatóságának idejét is növelik.

E322-től 399-ig: savanyúságot szabályozók

Feladatuk a tartósítás, és hogy savanyú ízt adjanak az élelmiszernek. Előfordul, hogy a térfogatnövelésben vagy zselésítésben is szerepet játszanak.

E400-tól 429-ig: zselésítőanyagok, sűrítőanyagok

Az élelmiszerek viszkozitását növelik. Sűrítőanyagok esetében a legtöbbször nem adják meg az erre érvényes E-számot, simán csak sűrítőanyag vagy stabilizátor néven van feltüntetve a csomagoláson.

E430-tól 499-ig: emulgeálószerek

Szintén nem E-számmal van feltüntetve a csomagoláson, egyszerűen csak emulgeálószerként jelölik. Ez az anyag szinte az összes pékáruban és süteményben megtalálható. Feladata, hogy az egymással nem keverendő anyagok összedolgozhatók legyenek, ilyen a víz és az olaj.

E500-tól 949-ig: különböző adalékanyagok

Idesorolandók azok az anyagok, melyek az élelmiszerek ízéért, színéért és állagáért felelnek. Ilyenek a térfogatnövelő szerek, szilárdítóanyagok, ízfokozók, fényezőanyagok és bevonószerek, de ennyivel nem ér véget a különböző adalékok listája.

E950-től 1518-ig: édesítőszerek

Az édesítőszerek közt egyaránt lehet találni természetes és mesterséges eredetű anyagokat is. Alkalmazásukkal édesebb zamata lesz az élelmiszereknek.

Forrásunk volt: Webbeteg, Tudatos Vásárlók

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon