Tudod, melyik India három legkedveltebb fűszere? Az ízük mellett gyógyhatásuk is jelentős
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Az indiai konyha ízgazdag, szeretik a csípős, karakteres ételeket. A fűszereket nem csak ízfokozóként használják, köztudott, hogy az ízesítők növelik az étvágyat, segítik az emésztést. Az indiai konyha egy fogásban akár 7-8 fűszert is használ.
Az indiai konyha meglepően sok fűszert használ, különleges, erőteljes aromákat visznek az ételekbe. Cikkünkben a legismertebb és legkedveltebb hármas kerül terítékre, amelyek a magyar konyhában nem igazán népszerűek, pedig érdemes egy kicsit jobban megismerni India jellegzetes ízeit.
Koriander, az ősidők csodálatos fűszere
Igazi kincs a konyhában a koriander, a növény a zellerfélék családjába tartozik. A közel-keleti, ázsiai konyha kedvelt fűszere, levesekbe, salátákba, mártásokhoz tökéletesen illik, de csak frissen, nem szabad az ételbe főzni. A növény minden része ehető, a legnépszerűbb őrölt formában, friss levelei dekorelemként is szolgálhatnak, hiszen kinézetre olyan, mint a petrezselyem.
A koriander bővelkedik a vitaminokban, A-, C- és K-vitamint is tartalmaz, valamint ásványi anyagokat, folsavat, káliumot, vasat, magnéziumot és kalciumot. Sejtvédő csodanövény, antioxidánstartalma jelentős, erős méregtelenítő. Utóbbinak köszönhetően javítja a máj, a vesék, a tüdő és a bőr állapotát, bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti.
A koriander nyugtató hatással bír, bevethetjük stressz ellen, a szorongást is csökkenti, hozzájárul az alvás jó minőségéhez. A növény és illóolaja allergiás bőrtünetek, kiütések, rovarcsípések kellemetlenségét is enyhíti.
Ha gyógyhatásai miatt fogyasztanánk, készítsünk belőle frissítő smoothie-t uborkával és angol zellerrel, ez a zöld koktél beépül a szervezetünkbe, és segít egészségünk megőrzésében.
Kurkuma vagy indiai sáfrány
Az élet fűszereként is szokták emlegetni a gyömbérfélék családjához tartozó ízesítőt és gyógynövényt, amit sajátos aromája és különleges sárgás színe miatt szeretnek alkalmazni. Indiában évezredek óta ismerik és előszeretettel használják. Kereskedők által jutott el Európába, az ókori görögök sárgagyömbérnek nevezték.
A kurkuma amellett, hogy izgalmassá varázsolja ételeinket, egy erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, bélnyugtató, fertőtlenítő fűszer. Méregteleníti a májat és egyensúlyba hozza a koleszterinszintet, lázak, fertőzések, vízhajtó és ízületi panaszok kezelésében is használja a népgyógyászat. Ez az egyedi fűszer sokáig a gazdagság jelképe volt, a nők a szépségápolási rutinjukba is beépítették, kurkumás vizet használtak arcmosásra, mivel remek pórustisztító.
Manapság exkluzív fűszerként tekintenek a kurkumára, borsos az ára, de már egy csipetnyi elég a zöldséges ételekbe, levesekbe, rizses egytálételekbe, szép színt, pikáns, különleges ízt ad a főztünknek. Óvatosan használjuk, késhegynyit mérjünk ételeinkbe a fűszerből, ha ugyanis túl sokat teszünk bele, fanyar, kesernyés ízt hagy maga után a növény.
Jótékony hatásai miatt a kurkumából készült tea is népszerű, amelybe - a fűszer mellé - citrom, méz és gyömbér is kerül. A varázsital készítéséhez alacsony lángon melegítsük a vizet, kb. 4 csészényit, majd mehet bele egy teáskanál kurkuma. Forrás után vegyük le a tűzhelyről, szűrjük le. Fogyasztás előtt kevés méz, frissen facsart citromlé és reszelt gyömbér is mehet bele.
A kardamom árát aranyban mérik
A kurkumához hasonlóan a kardamom is a gyömbérfélék családjába tartozik. A szív őreként is szokták nevezni, korábban már itt írtunk róla. A növény Indiában őshonos, fűszerként a kicsi maghüvelyekben található apró, fekete magokat használjuk, melyekből háromfajta van forgalomban: a zöld, a fehér és a fekete.
A zöld kardamom remekül illik édességekbe, különleges ízt ad a süteményeknek, valamint kávéba és kevert italokba is beletehetjük. A fehér kardamom főételekbe, krémekbe, habokba, mártásokba kerül. Íze enyhébb a zöld társánál. A fekete kardamom a füstös aromája miatt húsok és zöldségek ízesítésénél érvényesül a legjobban.
A kellemes, melengető fűszer egészségünkre is jó hatással van. A hasi, görcsös fájdalom megszüntetésére is alkalmazható. A kardamom rágcsálása emésztési zavarokkal küzdőknek is segíthet, meggátolja a puffadást. A fűszer antibakteriális hatóanyagokat tartalmaz, elpusztítja a mikrobákat, így a rossz lehelet ellen is kiváló választás. Vesénk egészségének érdekében is érdemes fogyasztani, vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő és még asztmás betegeknek is segíthet. A kardamommal fűszerezett ételek fogyasztása vagy egy tea, amit a növénnyel fűszerezünk, enyhíti a köhögést, nehézlégzést, légszomjat.
Az indiai konyha varázslatos, sok különleges fűszer színesíti, de ezeket ma már könnyen beszerezhetjük az ázsiai boltokban. Ősi ízek tele élettel, érdemes olykor-olykor kilépni a hagyományos keretekből, és valami különlegeset tenni az asztalra.
Fotó: Getty Images