7 dolog, amire ne használj alufóliát – Az egészségedet és a környezetet is károsíthatja

alufóliában sütés cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A napi háztartásban észre sem veszed, hogy mennyi mindenre használod az alufóliát, uzsonnát csomagolsz bele, sütéskor letakarod vele az edényt, vagy a maradék ételt így teszed be a hűtőbe.

Az alumíniumfólia szinte nélkülözhetetlen a háztartásban, és a legtöbben mindenre használják a csomagolástól a sütésen át a szendvicsek tárolásáig, ha a tepsit ezzel takarod le, a hús extrán omlós és puha lesz. Sütéshez egyébként jobb választás a sütőpapír, de nem csak erre, itt elolvashatod, mi mindenre használhatod még. 

Amellett, hogy szinte nélkülözhetetlen, ne használd mindenre a fóliát. Vannak olyan ételek, amelyeknek kifejezett rosszat tesz, ha fóliába csomagolják. Abban sem vagyok biztos, hogy tudtad, hogy nyugodtan felhasználhatod többször is, feltéve, ha nem piszkolod vagy gyűröd nagyon össze. Amellett, hogy nem nagyon létezik háztartás alufólia nélkül, most azokat a dolgokat szedtük össze, amelyekre inkább ne használd.

csigasütés fólián álló

Ne süss rajta kekszet

Ha kekszet sütsz, ne használd, mert az alumínium extrán vezeti a hőt, és ha a tészta érintkezik vele, sokkal koncentráltabban kapja a hőt, mint a többi része. Így az alja megéghet, a teteje pedig nyers maradhat. 

Ne tedd mikrohullámú sütőbe

Ez ugyan magától értetődő, de azért nem árt megismételni, hogy az alumínium visszaveri a mikrohullámokat, így az ételek nem egyformán sülnek át, és a fólia károsíthatja a sütőt, akár még tüzet is okozhat. 

fóliába csomagolt hal álló

Ne béleld ki vele a sütő alját

Ha nem szeretnéd állandóan takarítani a sütőt, jó ötletnek tűnhet, ha az alját kibéleled fóliával. Ennek ellenére nem tanácsos, mert a fólia felfogja a hőt, és a sütő túlmelegszik. Helyette tegyél a sütőrácsra alufóliát, hogy felfogja a kicsepegő zsírt. Elég, ha a fólia egy kicsivel lóg túl a tepsi szélén.

Ne takard le vele az ételtároló dobozokat

A maradék ugyan néhány napig eláll a hűtőszekrényben, de ha beteszed dobozba, ne fóliával takard le. A fólia nem zár légmenetesen, vagyis bármennyire is szorosan takarod le, bejut a levegő. Így a baktériumok is gyorsabban elszaporodhatnak az ételben. Inkább tárold a maradékot légmentesen záródó tárolóedényekben vagy élelmiszer-tároló zacskóban.

aluminium fólia álló

Ne használd savas ételekhez

A savas ételek, mint a paradicsom, a paradicsomszósz és a fanyar gyümölcsök, kölcsönhatásba léphetnek az alumíniummal, oldják azt. Ezekhez az ételekhez jobb, ha folpackot vagy akár üvegedényt használsz. 

Ne dobd el egy használat után

A fóliát nyugodtan használhatod többször is. Ha nem gyűrött vagy piszkos, az alufóliát kézzel vagy a mosogatógép felső polcán is elmoshatod.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon