![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A cékla vasban gazdag, és csökkenti a vérnyomást: ezért fogyaszd gyakran
![cékla cover](https://kep.index.hu/1/0/4744/47449/474496/47449615_3617465_539fb3c97e30528b77beeaa6e52bdf4a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A cékla az egyik legegészségesebb zöldség, gyakori fogyasztásával rendbe tehető a magas vérnyomás, és vérszegények étrendjébe is ajánlott beiktatni, persze nem mindegy, hogy milyen formában.
A magyar konyhában a cékla nagyon népszerű zöldség, fogyasztása savanyítva a leggyakoribb, pedig szinte bármi készülhet az egészségbombából.
A savanyítás mellett a céklát nyersen, sütve, főzve és párolva is el lehet készíteni. Ezerarcú zöldség, mely tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A zöldség teljes egészében felhasználható, a levele is értékes, tele van ízzel: lúgosító hatású, hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. A levél nagy mennyiségben tartalmaz A-, K- és C-vitamint, és karotinoidokban is bővelkedik.
A máj a méregtelenítés legfontosabb szerve: a cékla erős májtisztító, segít lebontani a szervezet számára káros anyagokat. A méreganyagok és salakanyagok száműzése mellett hozzájárul a tápanyagok megfelelő hasznosulásához.
Ha kizárólag jótékony hatásai miatt fogyasztja az ember, akkor nyers formájában ajánlott a szervezetbe juttatni, így megmarad a vitamin- és antioxidánstartalma.
![cékla ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4744/47449/474499/47449905_b6772092a463736d995f203d74c2ad9e_wm.jpg)
Vitaminban és ásványi anyagokban gazdag
A cékla bővelkedik A-, C- és B6-vitaminban, kimutatták, hogy napi két pohár céklalé pozitívan hat a magas vérnyomásra, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. Magas nitráttartalmánál fogva a cékla tágítja az ereket, ezáltal is csökkenti a vérnyomást. Azonban kisgyermekeknek nem szabad fogyasztaniuk, számukra mérgező lehet a magas nitráttartalom miatt.
Igen ám, de nem mindenki számára ajánlott a céklalé. A vese- és epehólyag-problémákkal küzdőknek kerülniük kell, mivel a cékla oxálsavat is tartalmaz, amely kőképződéshez vezethet.
![cékla ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4744/47449/474499/47449909_92335ee9dd5cc5484a828686f15731e9_wm.jpg)
Mivel a cékla bővelkedik vasban, ezért vérszegényeknek érdemes az étrendjükbe iktatni. Vasgazdagsága mellett folsav is található benne, amely szintén jótékony hatással van a vérképzésre.
Antioxidánsai és vitaminjai külsőleg is hatnak, segíthetnek a különféle pigmentációs zavarok, bőrfoltok ellen.
A zöldség fogyasztásával a daganatos betegségek kialakulásának kockázata is csökkenthető a benne található fitokemikáliáknak és antioxidánsoknak köszönhetően. Betaintartalma miatt hatékony gyulladáscsökkentő, védi a sejteket és a belső szerveket.
Javítja az állóképességet
Nyersen vagy főve fogyasztva a cékla kevés kalóriát tartalmaz, ezért diéta ideje alatt is beiktatható az étrendbe. Aktív sportolók számára kifejezetten ajánlott, mivel a cékla javítja az állóképességet, a sejtekhez több oxigén és tápanyag jut el. Feltölti a megfáradt testet energiával, segíti a regenerálódást, ezért fogyasztása azok számára is ajánlott, akik valamilyen betegségből vagy műtétből lábadoznak. A cékla az agy működését is támogatja folsavtartalma miatt, mely az erekre és a vérkeringésre gyakorol pozitív hatást, segít, hogy több vér jusson az agyba.
![cékla ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4744/47449/474499/47449957_8acf69cb82f295ae4658f3951d5b769f_wm.jpg)
Mi készülhet belőle?
A cékla nemcsak egészséges, hanem finom is, nagyon izgalmas fogások készülhetnek belőle. Fűszerezd bátran, süsd meg sütőben, készíts belőle gratint, rizottót, krémlevest, salátát vagy valamilyen tésztás fogást.
A zöldség vásárlásánál kerüld a száraz héjút, mert az már nem friss. A megvásárolt céklát hűvös, sötét helyen tárold.
Fotók: Getty Images