A cékla vasban gazdag, és csökkenti a vérnyomást: ezért fogyaszd gyakran

cékla cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A cékla az egyik legegészségesebb zöldség, gyakori fogyasztásával rendbe tehető a magas vérnyomás, és vérszegények étrendjébe is ajánlott beiktatni, persze nem mindegy, hogy milyen formában.

A magyar konyhában a cékla nagyon népszerű zöldség, fogyasztása savanyítva a leggyakoribb, pedig szinte bármi készülhet az egészségbombából.

A savanyítás mellett a céklát nyersen, sütve, főzve és párolva is el lehet készíteni. Ezerarcú zöldség, mely tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A zöldség teljes egészében felhasználható, a levele is értékes, tele van ízzel: lúgosító hatású, hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. A levél nagy mennyiségben tartalmaz A-, K- és C-vitamint, és karotinoidokban is bővelkedik. 

A máj a méregtelenítés legfontosabb szerve: a cékla erős májtisztító, segít lebontani a szervezet számára káros anyagokat. A méreganyagok és salakanyagok száműzése mellett hozzájárul a tápanyagok megfelelő hasznosulásához.

Ha kizárólag jótékony hatásai miatt fogyasztja az ember, akkor nyers formájában ajánlott a szervezetbe juttatni, így megmarad a vitamin- és antioxidánstartalma.

Vitaminban és ásványi anyagokban gazdag

A cékla bővelkedik A-, C- és B6-vitaminban, kimutatták, hogy napi két pohár céklalé pozitívan hat a magas vérnyomásra, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. Magas nitráttartalmánál fogva a cékla tágítja az ereket, ezáltal is csökkenti a vérnyomást. Azonban kisgyermekeknek nem szabad fogyasztaniuk, számukra mérgező lehet a magas nitráttartalom miatt.

Igen ám, de nem mindenki számára ajánlott a céklalé. A vese- és epehólyag-problémákkal küzdőknek kerülniük kell, mivel a cékla oxálsavat is tartalmaz, amely kőképződéshez vezethet. 

Mivel a cékla bővelkedik vasban, ezért vérszegényeknek érdemes az étrendjükbe iktatni. Vasgazdagsága mellett folsav is található benne, amely szintén jótékony hatással van a vérképzésre.

Antioxidánsai és vitaminjai külsőleg is hatnak, segíthetnek a különféle pigmentációs zavarok, bőrfoltok ellen.

A zöldség fogyasztásával a daganatos betegségek kialakulásának kockázata is csökkenthető a benne található fitokemikáliáknak és antioxidánsoknak köszönhetően. Betaintartalma miatt hatékony gyulladáscsökkentő, védi a sejteket és a belső szerveket.

Javítja az állóképességet

Nyersen vagy főve fogyasztva a cékla kevés kalóriát tartalmaz, ezért diéta ideje alatt is beiktatható az étrendbe. Aktív sportolók számára kifejezetten ajánlott, mivel a cékla javítja az állóképességet, a sejtekhez több oxigén és tápanyag jut el. Feltölti a megfáradt testet energiával, segíti a regenerálódást, ezért fogyasztása azok számára is ajánlott, akik valamilyen betegségből vagy műtétből lábadoznak. A cékla az agy működését is támogatja folsavtartalma miatt, mely az erekre és a vérkeringésre gyakorol pozitív hatást, segít, hogy több vér jusson az agyba. 

Mi készülhet belőle?

A cékla nemcsak egészséges, hanem finom is, nagyon izgalmas fogások készülhetnek belőle. Fűszerezd bátran, süsd meg sütőben, készíts belőle gratint, rizottót, krémlevest, salátát vagy valamilyen tésztás fogást.

A zöldség vásárlásánál kerüld a száraz héjút, mert az már nem friss. A megvásárolt céklát hűvös, sötét helyen tárold.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük