Fejedelmi mákos desszertek: 7 isteni receptet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Mák felhasználásával nemcsak kevert sütiket és egyszerű pitéket készíthetsz, hanem mutatós desszerteket is, amelyekre különlegesebb eseményeken is méltán lehetsz büszke.
A mák a magyar gasztronómia egyik kuriózuma, amit előszeretettel használunk sütemények, desszertek elkészítéséhez.
Az alábbi válogatásban olyan ínyencségeket mutatunk, amelyek ünnepi alkalmakon is megállják a helyüket.
Joghurtos-mákos sütemény
Könnyed és mutatós mákkenyeret készíthetsz egyszerű alapanyagokból: a süti kalácsformában sül, a tetejére pedig egy fanyar, citromos máz kerül, amely tökéletesen kiegészíti a kevert tészta édes ízét. A legjobb választás, ha könnyen összeállítható vendégvárót sütnél.
Nagyon mákos-citromos torta
Ez a mákos-citromos torta garantáltan emelni fogja a legünnepibb alkalmak fényét is. Az intenzív ízű piskóta mellé fehér csoki is kerül, és egy könnyed citromos krém gondoskodik arról, hogy mindez ne legyen tolakodó.
Mákos pálmalevél
Ha egy légies, könnyed vaníliás-mákos süteményre vágysz, akkor a pálmalevél lesz a te választottad. Amellett, hogy kész leveles tésztából, gyorsan készül, nagyon látványos is, és a mák mellett tucatnyi más töltelékkel is kipróbálhatod.
Mákos hókifli
Bár a hókifli hagyományosan a karácsonyi időszak és az esküvők süteménye, más különlegesebb alkalmakkor is bevethető. Könnyed, roppanós tésztájába egy mákos-szilvás töltelék került, amely egy annyira izgalmas és ínycsiklandó összhatást eredményez, hogy azonnal érdemes dupla adaggal indítani!
Márványos mákos bejgli
A bejgli a karácsonyi sütiválogatások kötelező eleme, és bár az ünnepi időszakban rengeteg új hullámos változat is elérhető a boltok és a cukrászdák polcain, a klasszikus diós és mákos fajták még mindig a legnépszerűbbnek számítanak. Akkor lesz a legfinomabb, ha házilag készíted, a sütéshez pedig hasznos tanácsokat is adunk.
Mákos-csokis babka
Leveles tésztából készül, és szaftos töltelék dúsítja az isteni mákos-csokis babkát. A titok, hogy rengeteg tölteléket rakj bele, mert ettől lesz igazán gazdag. A hagyományosnak számító csoki mellett mák is kerül a süteménybe, látványos formáját pedig a különleges formázási technikának köszönheti. Bármilyen ünnepi alkalomról is legyen szó, ezzel a babkával biztosan sikert aratsz!
Pozsonyi kifli mákkal
Pozsonyi kiflit vagy patkót általában karácsonykor készítenek, és az eredetileg Pozsonyból elterjedt süteménybe rengeteg tölteléket pakolnak. A tésztája omlós lesz, a teteje pedig szép márványos, ami a pihentetésnek köszönhető. Dióval és mákkal egyaránt elkészítheted, az eredmény pedig mindkét esetben mutatós finomság lesz.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors