Reggeli ébresztő kávé helyett: fekete vagy zöld teával indítsd a napot?

teák5
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha nem vagy oda a kávéért, vagy egyszerűen csak más formában szeretnéd bevinni a koffeint, a fekete és a zöld tea is jó választás lehet. De melyik ébreszt és frissít jobban?

Arról már korábban írtunk az oldalon, hogy melyik jobb napindító, a kávé vagy a zöld tea, és arra jutottunk, hogy míg előbbi hirtelen, de rövid ideig hat, utóbbi lassabban fejti ki a hatását, de jóval tovább tart ébren. De mi a helyzet a szintén népszerű fekete teával?

Mi a különbség a zöld és a fekete tea között?

A zöld és a fekete tea ugyanazon cserjének, a Camellia Sinensisa-nak a leveléből készül, csak a feldolgozás módjában van köztük különbség. A fekete teát fermentálással állítják elő, ehhez a tealeveleket megfonnyasztják, majd megsodorják, végül erjesztik, levegővel érintkezik, így oxidáció következik be, amelynek köszönhetően megváltozik a színe, de a benne található anyagok mennyisége és milyensége is.

Ezzel szemben a zöld teát nem fermentálják, sőt, inaktiválják benne az erjedéshez szükséges enzimeket, így a levelek nem csak a zöld színüket őrzik meg, de értékes tulajdonságaikat is.

teák2

Mi változik az erjesztés során?

Az erjesztés hatással van a polifenol- és koffeintartalomra, de az L-theanin nevű aminosav mennyiségére is. 

Polifenolok

A teákban csersav található, ez a növényi eredetű polifenol lassítja a koffein felszívódását. Az erjesztés során a tealevelekben található polifenol átalakul, csökken a kisebb molekulaszerkezetű polifenolok aránya és nő a nagyobbaké. Míg a kisebbek jobban megkötik a koffeint, így az nehezebben oldódik ki, addig a nagyobbak kevésbé, így a koffein gyorsabban szabadul fel, hirtelen, erősebben hat.

teák

A fekete teában, mivel fermentálással készül, a polifenolok megváltoznak, más vegyületekké alakulnak, így a tealevelekben található koffein gyorsabban fejti ki hatását. Ezzel szemben, mivel a zöld teát nem dolgozzák fel ilyen módon, több kisebb molekulaszerkezetű polifenol marad benne, így nehezebben, lassabban oldódik ki belőle a koffein. 

A polifenoloknak azonban nem csak a koffein megkötésében van jelentős szerepük, jótékonyan hatnak az egészségre is. A polifenol ugyanis az antioxidánsok közé sorolható, így erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és felveszi a harcot a rákos megbetegedésekkel szemben is. Mivel a zöld teában több polifenol található, egészségmegőrzés szempontjából jobb választás lehet, mint a fekete tea.

teák3

Koffein

Az erjesztés során nagyobb mennyiségű koffein szabadul fel a tealevelekben, így a fekete tea picivel több koffeint tartalmaz a zöldnél. Egy bögre fekete tea koffeintartalma nagyjából 50 milligramm, míg a zöld teáé 35 milligramm. Kis mértékben a koffein is gyógyszer, csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

L-theanin

A koffein és a polifenol mellett mindkét tea tartalmaz egy L-theanin nevű aminosavat is, amely nyugtatóan hat a szervezetre. Míg a zöld teában, mivel erjesztés nélkül készül, magas az L-theanin-tartalom, addig a fekete teában a feldolgozás során csökken a mértéke, ezért szokták azt mondani, hogy előbbi inkább nyugtató, míg utóbbi élénkítő hatású.

teák4

Melyik akkor a jobb választás?

Az, hogy melyikkel érdemes indítani a napot, attól függ, hogy mi a célod vele. Nagyjából itt is ugyanarról lehet beszélni, mint a kávé és a zöld tea esetében, a fekete tea gyorsabban és hirtelen hat, kicsivel több a koffeintartalma, a zöld tea pedig lassabban, de tovább fejti ki a hatását. Ha olyan ébresztő italra vágysz, amely rögtön felélénkít, a feketét ajánljuk, de ha egész nap éreznéd a hatását, akkor a zöld tea mellett tedd le a voksodat. Azt sem árt, ha tudod, hogy bár a kávéban mindkét teafajtánál több koffein van, mindkettőnél hamarabb el is illan a hatása.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon