A főzés jobb, mint egy terápia - Hogyan nyugtat meg egy étel elkészítése?

terapias fozes cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Meditálni nem mindenki tud, de mi van, ha a főzésen keresztül sikerül elérni ugyanazt az áldásos hatású állapotot?

Mi sem egyszerűbb, mint teljes csöndben a légzésünkre koncentrálni, kitisztítani a fejünket és nem gondolni semmire. Van olyan, akinek mégis ez a létező legbonyolultabb dolog a világon, sőt, elég sokan vannak ezzel így.

A meditáció, ahogy azt sokan sokféleképpen bizonygatják és bizonyították, rengeteg mindenre jó a depresszión és szorongáson keresztül a gyerekek viselkedési problémáin át a stresszkezelésig. Harry Ritter terapeuta szerint a főzésen keresztül éppen ugyanúgy el lehet érni azt a mentális állapotot, amit egy párnán ücsörögve.

Meditáció a főzésen keresztül

Persze nem arról a tevékenységről van itt szó, mikor kapkodva összedobunk egy vacsorát, hanem teljesen másról. A lényeg az lenne, hogy főzés közben semmi másra ne figyeljünk, csak magára az étel elkészítésére, a receptre, az alapanyagokra, képesek legyünk erre az egyetlen dologra fókuszálni anélkül, hogy más hatások elterelnék a figyelmünket. Fontos, hogy az elmélet szerint itt nem maga az étel létrehozása a lényeg, hanem az, hogy önmagunknak egy különleges teret képezzünk a főzés eszközein keresztül.

meditacios-fozes cikkbe

Csak egy dologra koncentrálni

Dr. Ritter szerint attól válhat meditációvá a főzés, hogy képesek vagyunk arra és csak arra koncentrálni, nem kattog közben a fejünkben semmilyen munkahelyi vagy magánéleti megoldatlan probléma. Különösen azért alkalmas erre az ételekkel, alapanyagokkal való babrálás, mert a legtöbben egész nap a digitális világban dolgozunk, így nagyon jót tesz egy, az egész napostól merőben eltérő fizikai alkotó tevékenység, amit a saját kezünkkel, anyagokkal találkozva hozunk létre.

Kézzel fogható eredmény

Külön előnyként említi a professzor, hogy míg a meditációnak sok pozitív hatása van, de egyik sem kézzel fogható, a főzés-meditáció végeredményeként születik valami anyagi értelemben is élvezhető produktum, egy vacsora vagy egy sütemény. Ez pedig sok ember számára nagy lépés és fontos különbség a megfoghatatlan szellemi eredményekhez képest.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük