Megbokrosodott a fűszernövényed? Így tedd el télre!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Van, akinek néhány szálnyi is hamar kipusztul, más egy sima panelerkélyen is óriási bokornyi fűszernövényeket képes növeszteni. Ez azonban nem tart örökké, és télen nagyon jól jön az illatos házi fűszer a kamrában.

Mert valamilyen rejtélyes oknál fogva a bolti fűszerek egyáltalán nem olyan intenzív ízűek és illatúak, mint ezek a házilag szárított növények. A házi szárítás folyamata cseppet sem bonyolult, sőt, elképesztően egyszerű, csak jó időben kell aratni és ideális helyet kell találni a száradáshoz.

Nem mindegyik fűszert érdemes

Míg a rozmaring, a zsálya, az oregánó és a kakukkfű, sőt, a tárkony is nagyon finomak lesznek szárítva, a bazsalikomot, a kaprot és a petrezselymet teljesen felesleges fellógatni, semmi nem lesz belőlük, az ízük teljesen odavész. 

szaritott-fuszerek

Az aratás pillanata

A legfontosabb szabály, hogy akkor kell leszedni a fűszernövényt, amikor a legszebb, legzöldebb, legillatosabb, így a maximális lehetséges ízt sikerül majd télre is eltenni.

A szárítás helye

A növényeket száruknál fogva egy spárgával kell összekötözni, majd egy olyan helyre kell fellógatni, ahol nincsenek közvetlen napsütésnek kitéve, mivel az nem tesz jót az illóolajoknak, de meleg van, ugyanakkor mozog a levegő, szellőzik és nem penészedik be. Időjárástól függően akár hat hét is lehet, mire teljesen kiszárad.

szaritott-fuszerek2

Mikor tegyük el?

Az sem mindegy, mikor tesszük el a fűszereket, mert ha még nem száradtak ki teljesen, akkor bepenészedhetnek a dobozban. Akkor kell eltenni, mikor már egészen zörgősek, teljesen kiszáradtak. Ekkor egy tiszta konyharuha felett kell lemorzsolgatni a szárról a leveleket. Egy olyan edénybe érdemes eltenni, ami jól zár, mert a molyok imádják ezeket a fűszereket. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük