Meddig tárolhatók a fűszerek? Főzhetünk vele, ha lejárt?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Van egy klassz fűszeres fiókom. A viszonylag gyakran használt fűszereket előrébb tartom, amikkel ritkábban főzök, azokat hátrébb teszem. Egyértelmű, hogy az elöl lévő fűszerek gyorsabban cserélődnek, esélyük sincs megromlani. 

Egy időben legalább tízféle chilit tartottam otthon, ugyanis szeretjük az erőset: ezek a fűszerek még Mexikóból érkeztek, szépen felcímkézve, hogy aztán rendszeresen chili con carnéban végezzék. Aztán, amikor kevesebb fogyott belőlük, szép lassan elveszítették az erejüket, úgyhogy néhánytól meg kellett válnom. 

Múltkor nagytakarítást tartottam a fűszerek között, és észrevettem, hogy bizony már sok lejárt közülük. Megszagolgattam őket, és bár nem éreztem semmi rosszat rajtuk, kidobtam őket. 

Tényleg, mi a helyzet a lejárt szavatosságú fűszerekkel? Ugyanúgy bánjunk velük, mint más romlandó élelmiszerrel, vagy meg lehet őket menteni?

A lejárat inkább az ízélményt befolyásolja

A legtöbb fűszer évekig eláll, és ugyan még a lejárat után sem okoz panaszokat vagy rosszullétet, mégis érdemes figyelni őket. A lejárt szavatosságú fűszer ugyanis az ízélményt befolyásolja, vagyis se illata, se aromája és az állaga is más, mint amikor megvásároltuk.

fuszerek

Ha tudjuk, hogy bizonyos fűszerekből kevesebb fog fogyni, azokból kisebb kiszerelésűt válasszunk, vagy vegyünk frisset, mert az egyrészt tovább eltartható, másrészt sokkal intenzívebb ízvilágú, mint az előre őrölt változat. 

Mennyi ideig állnak el?

Az őrölt fűszerek több mint egy évig eltarthatók. Az olyan levelek, mint például a babérlevél, körülbelül egy évig állnak el. A friss, darálatlan ételízesítők szavatossága 1-2 év. A magvak és a gyökerek akár 3 évig is bátran használhatóak.

Hol tároljuk őket?

Fontos, hogy ne hagyjuk őket párás helyen, mert a magas páratartalom rontja a minőségét, de ugyanígy rosszat tesz nekik a magas hőmérséklet és a közvetlen napfény is. Ne tartsuk őket se hűtőben, se a sütő mellett. 

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük