Mit és mennyivel együnk a futás után? Így forgassuk vissza a tápanyagokat

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Futás után a testünk úgy tud regenerálódni, ha nemcsak fizikailag pihenünk meg, hanem megfelelő ételekkel látjuk el. Edzés után ezért olyan arányban kell bevinni a tápanyagokat, hogy a szervezetünk jól tudja őket felhasználni.

Számszerűsítve: egy edzés után testtömeg kilogrammonként körülbelül 0,4-1 gramm szénhidrátra és 0,1-0,25 gramm fehérjére van szükségünk. 

Egy kimerítőbb futás után érdemes 4 egységnyi szénhidrátot és 1 egységnyi fehérjét fogyasztani, amit simán megoldhatunk hétköznapi élelmiszerekből. A legfontosabb, hogy az edzés befejezését követően 30-60 percen belül fogyasszuk el a számunkra megfelelő ételt. Ha megfelelő időben étkezünk, akkor sokkal jobban hasznosul, ráadásul megelőzzük a hirtelen ránk törő falási rohamokat és a túlevést, amitől egyébként fölös kilók is ránk rakódnak. 

Mit (t)együnk, igyunk edzés után?

Folyadékbevitel

Az első és legfontosabb, hogy a folyadékveszteséget pótoljuk. Igyunk körülbelül fél liter folyadékot közvetlenül futás után. Erre tökéletesek a sportitalok, amelyek nemcsak a vizet, hanem a cukrot és az izzadsággal elveszített ásványi sókat is pótolják. Ezután fogyasszuk el a nekünk megfelelő ételt. Amennyiben a szervezetünk nem kívánja a szilárd tételt, egy banános turmix is tökéletes választás lehet. 

banan salata sport

Banán

A banán szilárd állapotban is szuper, gyors felszívódású és magas a szénhidráttartalma. Nemcsak edzés közben, hanem edzés után is tökéletes, mert magas a magnézium- és káliumtartalma, amikre szükség van a regenerációhoz. 

Müzli

Az általában reggelre fogyasztott teljes kiőrlésű müzli vagy granola is bevethető futás után egy kis tejjel vagy joghurttal. A szervezet így egyszerre jut értékes szénhidrátokhoz és rostokhoz. Zabpehely fogyasztásával pedig a vasbevitel százaléka is fedezhető. 

Kakaó

Gyerekkoromban imádtam a kakaót, és észrevettem, hogy futás után is sokszor kívánom az ízét és az állagát. A kakaóban egyrészt sok a víz, ami megfelelően hidratál, valamint megfelelő arányban tartalmaz szénhidrátot és fehérjét is. 

granola futas utan

Tonhal

Aki inkább a sós ízeket kedveli, egyen meg egy tonhalas szendvicset. B6- és B12-vitamint, valamint Omega 3 zsírsavakat és fehérjét tartalmaz. Ha nem szendvicsben akarjuk enni, akkor grillezzük meg, és ehetünk mellé spenótot vagy valamilyen gabonafélét, például bulgurt, kuszkuszt vagy barna rizst. 

Saláta

Egy saláta is tökéletes választás lehet, még nem is kell bele feltétlenül hús. A lényeg, hogy tartalmazzon valamilyen fehérjét, a zöldségek pedig rostbevitelhez juttassák a kimerült szervezetet. Ez a quinoa saláta például szuper választás.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon