Ilyen borokat kínálj a füstös grillételek mellé: mutatjuk, melyikhez mi illik

grillborcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A közös kinti programok egyik legnépszerűbb formája a kerti sütögetés. Mindenki, akinek kedve van, bekapcsolódhat az ételek elő- és elkészítésébe, közben szólhat a zene, beszélgetések, nagy nevetések, és persze a borok is előkerülnek ilyenkor.

Ha valaki a legforróbb nyári hónapot még tűzgyújtással is tetézni akarja, akkor biztosan elhivatott grillező. Ez a gasztronómiai forma változatos ételek elkészítésére inspirál, mindezt egy közösségként, barátokkal együtt. A tányérra kerülő fogásokat pedig érdemes szuper borokkal kísérni, hogy felejthetetlen legyen az élmény.

Gyerekkorunk szép emlékei közé tartoznak a szalonnasütések, amikor a tűz körül ülve alig tudtuk kivárni, hogy a szalonna kellően átpiruljon, és a lényeg amúgy is a zsírral lecsöpögtetett hatalmas szelet kenyér volt, amit mindig sikerült némi korommal „megfűszerezni”. Azóta ezen a téren is sokat fejlődött a gasztronómia, és a különféle eszközök széles választéka már akár egy kisebb erkélyen is lehetővé teszi, hogy átéld ezt az élményt.

Gyakori hiba, hogy egyből megkínálják a vendégeket egy pohár itallal, viszont az étel meg csak órák múlva lesz kész. Ha nem akarsz ebből problémát, akkor kezdésnek egy frissítő fröccsöt vagy egy alacsony alkoholtartalmú pezsgőt tölts a pohárba, ami amúgy is jobban esik az ilyen meleg nyári napokon.

grillbor

Sauska Brut Pezsgő

A Sauska pincészet két borvidéken, Villányban és Tokajban is otthon van. A pezsgő kizárólag a tokaji ültetvényekről származó szőlőkből, furmintból, chardonnay-ból és hárslevelűből készült, több mint 18 hónapig érlelték palackban. Illatában és ízében fehér húsú almát, ananászt és citrusokat érezni, a korty lecsengésében pedig ott a borvidékre jellemző mineralitás. Elegáns és frissítő kezdés.

Ha könnyedebb ételekre vágysz grillezett formában, akkor érdemes csirkecombot választani, vagy sütni való kolbászt, egész vagy filézett halat. De a zöldségeket se hagyd ki, kerülhet a parázs fölé portobello gomba, padlizsán, cukkini, burgonya, kaliforniai paprika, csöves kukorica, de akár kipróbálhatod a grillezett, félbevágott római salátát, héjastól a cukorborsót, a színes sárgarépákat és egészben az újhagymát vagy a pórét. Ilyenkor kínálj melléjük jól behűtött fehérborokat, azokból is inkább a neutrális, mint az illatos fajtákat. A chardonnay, az olaszrizling, a zöld veltelini, a generosa vagy a furmint például mind-mind jó választás lehet.

sauska.png

Lajvér Sound Cuvée 2020

A szekszárdi borászat a Lajvér patakról kapta a nevét, amely a teraszos ültetvényeknek egyedi mikroklímát biztosít, és a talaj víztartalmát is növeli. A 26 hektáron termesztett tizenkétféle szőlő emiatt igazán jól érzi magát a birtokon. A Sound Cuvée-ben a neutrálisabb rajnai rizlinget, zöld veltelinit és chardonnay-t egy kis illatos sauvignon blanc-nal és cserszegi fűszeressel dobták fel. Gyümölcsös, friss, igazi nyári, grillezős bor.

Ha viszont komolyabb, zsírosabb hússzeleteket választasz, akkor inkább a teltebb, magasabb tannintartalmú vörösborokhoz érdemes nyúlni. Fajtaborként vagy házasításként keresd a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot és a syrah borokat, ezek nem fognak elveszni a füstös pörcréteggel bevont steakek, karajok, báránycombok, pulled porkok, házilag készült hamburgerpogácsák mellett.

lajver.png

Petrény Syrah 2018

Az egri család Verpelét környékén foglalkozik szőlőműveléssel és a borkészítéssel. Boraikat meg lehet kóstolni a pincészetüknél, valamint a Szépasszony-völgyben és Eger belvárosában, a Borbank nevű borbárjukban is. A hosszabban érlelt stílus jellemző rájuk, így a syrah-ból is egy 2018-as a most futó tételük. Az érett meggy és a sok fűszer dominál a kortyban, lágy és kerek ízvilág jellemzi.

petrény.png

Cover és első kép: Getty Images

Ezt is szeretjük