8 tipp, amivel gyorsan eltüntethető a hagymaszag – A kollégák legnagyobb örömére
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Hagyma nélkül az ételek nagy része elképzelhetetlen, főleg a magyar konyhában. A hagymakedvelők száma igen magas, nem nagyon hallottam még tiltakozást, ha lilahagymás zsíros kenyérrel kínáltak meg valakit.
A hagyma, főleg nyersen fogyasztva, bármennyire finom, kellemetlen leheletet hagy maga után, ami bizony nagyon zavaró, főleg, ha társaságban, közösségben vagyunk. Ezért is rohanunk fogat mosni, szájvízzel öblögetni, vagy ha egyikre sincs lehetőségünk, megeszünk egy csomag rágógumit. Pedig léteznek más, természetes módszerek, amelyekkel megszabadulhatunk a kellemetlen lehelettől.
A hagyma okozta kellemetlen szájszag nem tűnik el néhány óra után, hanem egész nap velünk marad, és nincs túl jó hatással a társas életünkre. Biztos mindenkivel előfordult már, hogy egészen közelről kellett beszélgetnie valakivel, akinek finoman szólva is kellemetlen szájszaga volt, például a hagymától. Hogy lehet egyszerre élvezni a hagyma ízét és utána emberek közé menni?
Miért van kellemetlen szagunk, miután hagymát ettünk?
Ha nagyon tudományosan szeretnénk megközelíteni a hagymakérdést, akkor eláruljuk, a következők történnek, amikor felvágjuk a nyers hagymát vagy a fokhagymát: egy lachrymatory faktor synthase nevű enzim szabadul fel, majd a hagyma aminosavaival reakcióba lépve szulfinsavvá alakul. A szulfinsav további átalakulással syn propanethial S-oxiddá alakul és a levegőbe kerül. Amikor pedig eléri a szemet, ingerelni kezdi a szaruhártyát, és attól könnyezünk.
Belsőleg sem kímél minket, ahogy bejut a szervezetünkbe, vagyis elfogyasztjuk, a felszabaduló metil-allyl szulfidok a véráramon keresztül elérik a tüdőt, és a szag azonnal érződik a leheletünkön. A hagymaszag sajnos sok-sok óráig érződik, szóval hacsak nem vagyunk egyedül, muszáj valamit tenni ellene. Az első, hogy miután hagymát ettünk, mossunk alaposan fogat és használjunk szájvizet is. Ezek után folytathatjuk természetes módszerekkel, hogy teljesen eltüntessük a nem kívánatos szagokat.
Zöld tea
A zöld tea polifenolokat tartalmaz, amelyek segítenek elpusztítani a hagyma fogyasztásakor felszabaduló, rossz leheletet okozó kénvegyületeket. A zöld tea antioxidánsai is harcolnak a szájszag ellen. Egy pár csepp citromlével még tovább fokozhatjuk a hatékonyságot.
Tej és sajt
Ha hagymaevés után tejet iszunk, akkor a benne lévő anyagok segítenek csökkenteni a szájszagot okozó összetevők koncentrációját. Az is hatásos, ha nem isszuk meg, csak gargalizálunk vele, vagy tej helyett joghurtot vagy sajtot fogyasztunk.
Szódabikarbóna
A szódabikarbóna szintén segít semlegesíteni a hagymaszagot úgy, hogy beleavatkozik a száj PH-értékébe és gátolja a baktériumok szaporodását. Egy teáskanál szódabikarbónát egy csipet sóval keverjünk el meleg vízben, majd gargalizáljunk vele. Addig folytassuk, amíg el nem tűnik a kellemetlen szag.
Saláta
A fejes saláta is egy olyan étel, amelyik segít eltüntetni a szánkból a hagyma ízét. Rágcsálhatjuk közvetlenül azután, hogy hagymás ételeket fogyasztottunk. Ha még hatékonyabbak akarunk lenni, akkor készítsünk belőle főzetet: tegyük a leveleket forró vízbe, és hagyjuk ázni 10 percig. Igyuk meg rögtön azután, miután hagymát vagy hagymás ételt fogyasztottunk.
Nádcukor
A cukor, főleg a nádcukor is nagyon hatásos természetes szer, mert segít semlegesíteni a szájszagot okozó baktériumokat. Tegyünk egy teáskanál cukrot a szánkba, és hagyjuk egy pár percig benne, mielőtt lenyeljük. Utána mossunk fogat.
Gyümölcs
A gyümölcsök is segítenek semlegesíteni a hagymaszagot az oxidációt okozó tulajdonságaiknak köszönhetően. A legjobb az alma, a körte, a szilva, a sárgabarack, az őszibarack, a cseresznye és a szőlő. Ha jobban szeretjük, lé formájában is fogyaszthatjuk őket.
Citrom
A citrom a benne lévő citromsav és antibakteriális hatásainak révén szintén segít semlegesíteni a hagymaszagot. Adjunk egy evőkanál citromlevet egy pohár vízhez, jól keverjük össze, és gargalizáljunk vele, amíg nem múlik el a szag.
Fűszerek (szegfűszeg és fahéj)
A kardamom, az ánizs, a szegfűszeg, de mindenekelőtt a fahéj az antibakteriális hatásának köszönhetően elnyeli a hagyma kellemetlen szagát. Tartsunk egy fahéjdarabot a szánkban, amíg a kellemetlen szag el nem múlik, vagy készítsünk belőle oldatot és igyuk meg.
Fotó: Getty Images