Mi a Hanuka, és miért esznek a zsidók olajban sült ételeket? 8 napig tart a fény ünnepe

Hanuka cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hanuka ünnepén a zsidók fánkot és egyéb olajban sült ételeket esznek, 8 napon át sorban meggyújtják a gyertyákat a Hanukián, így ünneplik az Izraelt elfoglaló szíriai görögök fölötti győzelmüket.

A fény ünnepe idén december 10-én este köszönt be (a zsidó naptár szerint kiszlév hónap 25-e) és 8 napig tart. A Hanuka jelentése felszentelés, szimbóluma a hanukia. Ezen a kilencágú gyertyatartón gyújtanak meg mindennap eggyel több gyertyát. A kilencedik gyertya az úgynevezett szolgagyertya, ezzel kell meggyújtani a többit. 

Az ünnep eredete

Az ünnep eredete i.e 167-re nyúlik vissza, amikor Izrael szír-görög birodalmi befolyás alatt állt, a szíriai görögök bevonultak Jeruzsálembe. Ezzel nemcsak politikai befolyást akartak gyakorolni az ott élő zsidóságra, hanem a hellén kultúrát és vallást próbálták rájuk kényszeríteni. Az állam élén egy olyan uralkodó állt, aki nem tűrte a zsidó vallásgyakorlást, törvényeket is hozott ellene.

A zsidók, élükön Matisjahu pappal és fiával, Júda Makkabival, ezt megelégelve felkelést szerveztek, amely a kevés számú harcos ellenére győzelemmel végződött. A felkelés azokat a zsidókat is hivatott volt figyelmeztetni, akik egyre inkább be akartak olvadni a hellén kultúrába eldobva ezzel hagyományaikat, szokásaikat. A maroknyi csapat felszabadította Jeruzsálemet, megtisztította a Szentélyt, de csak egy kis korsó olajat találtak, félő volt, hogy nem lesz elég az újbóli felszenteléshez. Ekkor jött a csoda - a kevéske olaj nyolc napig égett, így újra tudták szentelni a Szentélyt. 

hanuka trenderli álló

A fény és a vidámság ünnepe

Hanuka Purimhoz hasonlóan nem tórai, vallási ünnep, hanem a katonai esemény sikerének állít emléket. A hanukiát általában olyan helyre teszik, amely messziről is jól látható, a fényei egyrészt a csodát hirdetik, másrészt nem hagyják feledésbe merülni a zsidó hagyományokat. A gyertyákat sötétedés után bármikor meg lehet gyújtani, nincs rá pontos időpont.

A gyertyagyújtásra egyetlen este vonatkozik szabály, pénteken napnyugta előtt először a hanukai gyertyákat, majd a szombati gyertyákat kell meggyújtani, hiszen a szombat beköszöntével a tűzgyújtás is tilossá válik. A soron következő gyertyát mindig jobbról balra kell hozzáadni és mindig a legújabban hozzátett gyertyánál kell elkezdeni meggyújtani. A hanukia lángját nem szabad gyakorlati célra, például olvasásra vagy világításra használni. Ezen az ünnepen tilos a gyász és a böjt is.

fánk álló

Olajban sült ételek

Hanukakor az olaj csodájára az ételekkel is megemlékeznek. A kevéske olaj egy nap helyett nyolc napig égett, így innen az a hagyomány, hogy olajos vagy olajban sült ételeket szoktak fogyasztani. A legismertebb a fánk, ami ugyanaz a szalagos fajta, amelyet a keresztény kultúrában farsangkor készítenek. Itt találsz hozzá receptet. Ha nem a kelt tésztás verziót kedveled, akkor süss csörögét, ha pedig meg szeretnéd spórolni a kelesztés idejét, akkor készíts túrófánkot.

Na, de nem csak édességek sülhetnek olajban, a másik klasszikus hanukai étel a latkesz, vagy ahogy biztosan jobban ismered, a tócsni. Ez az étel nem olyan régen lett szokássá az ünnepen, hiszen az 1500-as évek közepéig nem is ismerték a krumplit. Eredetileg hanukakor tejes ételeket ettek, amelyeket olajban sütöttek ki, például palacsintát. Aztán, amikor a zsidók Kelet-Európába mentek, a növényi olaj beszerzése nehézkessé vált, így állati eredetű zsiradékot használtak. Így viszont a tejes ételeket a kóserság szabályai szerint nem süthették ki benne, így a tejtermékeknek el kellett maradniuk. Először hajdinával készítettek lepényeket, majd amikor a krumpli is ismertté vált, akkor ebből a zöldségből készültek a latkeszek.

A lepények készülhetnek hagyományosan krumpliból, esetleg édeskrumpliból, de van kicsit szénhidrátszegényebb változata is, például brokkoliból vagy karfiolból készítve. Esetleg próbáld ki a spenótos változatot is, 8 nap alatt lesz rá idő. Az elkészítése elképesztően egyszerű, a krumplis változat olcsó is és nagyon kiadós, laktató. Az édesszájúaknak jó hír, hogy a tócsnihoz hasonló lepényt is lehet édesen készíteni, méghozzá túróval, amelyhez a legjobb a házi baracklekvár.

szevivon hanuka gelt belső

Evés után közös játék 

Az ünnepen a szülők hanukapénzt, (hanuka geltet) adnak a gyerekeknek, amely az adakozás szépségére tanítja őket. A szürke téli estéket nem csak a gyertya fénye világítja be, a család ilyenkor összegyűlik, közösen énekelnek és játszanak. Az egyik legismertebb játék a pörgettyű vagy a trendelli. A legtöbbször fából készült pörgettyű minden oldalán egy-egy héber betű van. Ha ezeket összeolvassák, - magyarra fordítva - a Nagy Csoda Történt Ott mondat jön ki.

Ennek a játéknak állítólag az az eredete, hogy amikor a görögök megtiltották, hogy a zsidók Tórát tanuljanak, akkor kénytelenek voltak titokban tenni. Egyvalaki mindig őrt állt, és ha meglátta a katonákat, figyelmeztette a többieket, akik ilyenkor elterelésként a pörgettyűvel kezdtek játszani, hogy megmutassák, csak játszanak, nem tanulnak. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük