Hétvégi ebédötletek, amik nulla munkával elkészíthetők - Lusta ételek pihenni vágyóknak

29463649 2261441 789aa33221c215e8fb886773504e07d4 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Főzni kéne valamit, amit mindenki szeret, de nincs kedvem a konyhában állni egész szombat délelőtt, mi legyen? Több jó ötletünk is van!

Ne már, hogy a hétvége azt jelentse, hogy mindenki pihen, kirándul, játszik, én meg a konyhában állva maradok le mindenről, ez egyáltalán nem igazságos. Enni viszont kell, akkor is, ha épp senkinek nincs kedve panírozni és krumplit törni.

Ilyenkor két forgatókönyv létezik: az egyik, hogy reggel összerakok valamit, ami lassan elsülöget a sütőben, de nem nagyon kell rá odafigyelni, vagy elrotyog a lángon és ugyancsak veszélytelen, figyelmet nem igénylő módon főzi meg saját magát. A másik verzió a maximum fél óra alatt legyártható expressz étel kategóriája. Ezekbe a keretekbe illő receptek következnek, amik ráadásul egész családnyi adagban is könnyen elkészíthetők és a legtöbb gyereknél is sikert aratnak.

A lassú húsok

A lassan sült csirke, amit ha megpuhult, széttépkedünk és kicsit odapirítunk - salátával, krumplival, rizzsel, bulgurral, de szendvicsbe is csodálatos. 

Csak betesszük a csirkét a tepsibe, mellészórunk egyet és mást, és hagyjuk, hadd süljön meg magától. Itt olajbogyóval és paprikával sül együtt. Ehhez hasonló koncepció található ebben a receptben, elképesztően sok fokhagymával. 

Télen is nagyon nyári hangulatú ez a paradicsommal sült csirke, de nem kevésbé egyszerű, mint a többiek. 

Néha nem a sütőben, hanem egy lábosban dobálunk egymásra mindent, aztán hagyjuk, hogy alacsony lángon csodálatos ebéd készüljön belőlük. Ehhez a marokkói sárgabarackos, paradicsomos csirkéhez aztán csak egy mozdulattal kuszkuszt készítünk, így tényleg alig kell melóznunk a konyhában.

hetvegi ebedek cikkbe

Magukat elkészítő egytálételek

Ezeket az ételeket egy óriási tálban, legtöbbször agyagedényben rakjuk össze, és alacsony hőfokon hagyjuk sülni. Így nem tudnak leégni vagy szétfőni, az idővel csak egyre jobbak lesznek. Közben akár kirándulni is lehet egyet, mire hazaérünk, kész az ebéd. 

A káposzta itt nemcsak hússal, hanem kolbásszal és aszalt szilvával kerül össze, így a sós mellett édes ízeket is kap az étel. Lángon vagy sütőben is el lehet készíteni, ahogy épp a lépés kiadja. Ha már káposzta, akkor a töltött is épp ilyen, bár a töltögetéssel azért kell egy keveset bíbelődni, de aztán minden megy majd a maga útján. Tavaly egy finn, sütőben sült verziót próbáltunk ki.

A lassú egytálételek prototípusa a sólet, amit akár egy éjszakán át is a sütőben hagyhatunk, attól függően, milyen hőfokra állítjuk. 

Ráérős levesek

A húsleves akkor jó, ha magától rotyog órákon keresztül, de ha erre nincs idő, kuktában is készülhet, mindkét esetben a legjobb munkaspórolós hétvégi ebéd vagy annak fontos része. Amikor pedig a levest teljes, önálló fogásnak szánjuk, akkor mehet bele egy csomó füstölt hús, és lehet belőle igazi, laktató bableves, mi így készítjük. 

Amikor az olaszok belassulnak

Egyik kategóriába se illik, mégis az egyik kedvenc hétvégi ebédünk a bolognai. A szósz akkor a legjobb, ha órákon át rotyog, a tésztát csak pár perc kifőzni mellé, és akár másnap is nagyon finom - sőt, a maradékból csinálhatunk lasagnét. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük