Hányszor eszel húst egy héten? Egy húsmentes nap nem csak neked tenne jót

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minden nap húst eszünk, pedig nincs rá szüksége se a testünknek, se a környezetnek. Csak a lélek a megszokások rabja, azon pedig könnyű változtatni.

Az ember úgy képzeli el az ideális étkezést, hogy az húsból és köretből áll. Maximum egy kis saláta mellé, de a prototipikus ebéd vagy vacsora alapszerkezete a fejünkben így néz ki. Nagyon nehezen vagyunk képesek a megszokásainktól szabadulni, pedig nem csak a szervezetünknek és a közérzetünknek tesz jót, ha legalább egyszer, de inkább kétszer egy héten elhagyjuk a húst, de a környezetnek is.

Érvek: mellette

Nem azt mondjuk, hogy hús nélkül kellene élni, bár a vega-vegán mozgalom egyre népszerűbb, még mindig az egyik legnagyobb húsfogyasztó nemzet vagyunk Európában. A húsfogyasztással pedig alapvetően semmi baj nincs: az állati fehérje nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára még akkor is, ha a sok növényben is található protein, hiszen az máshogy épül fel. A fehérjén túl is rengeteg olyan ásványi anyag és vitamin található meg benne, ami kell nekünk.

hu smentes

Nem kell annyi hús

A táplálkozástudomány mai állása szerint bőven elegendő lenne hetente három alkalommal enni húst. Ezzel a mennyiséggel tökéletesen fedezhető a szükséges fehérjemennyiség, mégis ennek sokszorosát fogyasztjuk naponta. A legtöbb magyar minden étkezéshez eszik valamilyen húsfélét, ráadásul zömmel nem a legjobb minőségű terméket választják, hanem felvágottakat esznek. Persze a legnehezebb a dologban az, hogy nem mindig tudjuk, mire cseréljük a megszokott húst. Ha minden esetben tésztára, krumplira, rizsre vagy péksüteményre váltjuk, akkor csak rontunk a helyzeten, inkább növényi fehérjékben gazdag hüvelyesekre, zöldségekre és változatos, teljes kiőrlésű gabonákra kellene lecserélni.

A bolygónak is árt

Még mindig nem hódította meg a köztudatot az a tény, hogy az állattartás sokkal károsabb a Föld számára, mint a mezőgazdaság. Ennek oka elsősorban az, hogy a legeltetésre használt területek egy idő után elsivatagosodnak, nem lesznek hasznosíthatóak a továbbiakban. A legmeglepőbb mégis az, hogy az állattartáshoz sokkal több vízre van szükség, mint a növénytermesztéshez, hiszen nemcsak az állatok számára kell víz, hanem az általuk fogyasztott takarmány előállításához is.

Húshagyó napok

A Húsmentes Hétfő mozgalom azt kéri, csak egyszer egy héten mondjunk le a megszokott rendszerről, és próbáljunk ki valami mást. Nem kell, hogy ez a nap hétfőre essen, hiszen a keresztény kultúrában éppen péntek a napja, a fő, hogy próbáljuk meg. Nem csak a bolygót mentjük meg vele, de egy idő után egészen másképpen fogunk tekinteni a zöldségekre is, egyre többfélét fogunk megszeretni és arra is rá fogunk ébredni, hogy a padlizsán vagy a karfiol lehet olyan izgalmas főétel, mint a sertéskaraj, sőt.

Ezt is szeretjük