![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hányszor eszel húst egy héten? Egy húsmentes nap nem csak neked tenne jót
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Minden nap húst eszünk, pedig nincs rá szüksége se a testünknek, se a környezetnek. Csak a lélek a megszokások rabja, azon pedig könnyű változtatni.
Az ember úgy képzeli el az ideális étkezést, hogy az húsból és köretből áll. Maximum egy kis saláta mellé, de a prototipikus ebéd vagy vacsora alapszerkezete a fejünkben így néz ki. Nagyon nehezen vagyunk képesek a megszokásainktól szabadulni, pedig nem csak a szervezetünknek és a közérzetünknek tesz jót, ha legalább egyszer, de inkább kétszer egy héten elhagyjuk a húst, de a környezetnek is.
Érvek: mellette
Nem azt mondjuk, hogy hús nélkül kellene élni, bár a vega-vegán mozgalom egyre népszerűbb, még mindig az egyik legnagyobb húsfogyasztó nemzet vagyunk Európában. A húsfogyasztással pedig alapvetően semmi baj nincs: az állati fehérje nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára még akkor is, ha a sok növényben is található protein, hiszen az máshogy épül fel. A fehérjén túl is rengeteg olyan ásványi anyag és vitamin található meg benne, ami kell nekünk.
![hu smentes](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29090/290903/29090359_16973af86de7c1ef263c680ae0b0e7ef_wm.jpg)
Nem kell annyi hús
A táplálkozástudomány mai állása szerint bőven elegendő lenne hetente három alkalommal enni húst. Ezzel a mennyiséggel tökéletesen fedezhető a szükséges fehérjemennyiség, mégis ennek sokszorosát fogyasztjuk naponta. A legtöbb magyar minden étkezéshez eszik valamilyen húsfélét, ráadásul zömmel nem a legjobb minőségű terméket választják, hanem felvágottakat esznek. Persze a legnehezebb a dologban az, hogy nem mindig tudjuk, mire cseréljük a megszokott húst. Ha minden esetben tésztára, krumplira, rizsre vagy péksüteményre váltjuk, akkor csak rontunk a helyzeten, inkább növényi fehérjékben gazdag hüvelyesekre, zöldségekre és változatos, teljes kiőrlésű gabonákra kellene lecserélni.
A bolygónak is árt
Még mindig nem hódította meg a köztudatot az a tény, hogy az állattartás sokkal károsabb a Föld számára, mint a mezőgazdaság. Ennek oka elsősorban az, hogy a legeltetésre használt területek egy idő után elsivatagosodnak, nem lesznek hasznosíthatóak a továbbiakban. A legmeglepőbb mégis az, hogy az állattartáshoz sokkal több vízre van szükség, mint a növénytermesztéshez, hiszen nemcsak az állatok számára kell víz, hanem az általuk fogyasztott takarmány előállításához is.
Húshagyó napok
A Húsmentes Hétfő mozgalom azt kéri, csak egyszer egy héten mondjunk le a megszokott rendszerről, és próbáljunk ki valami mást. Nem kell, hogy ez a nap hétfőre essen, hiszen a keresztény kultúrában éppen péntek a napja, a fő, hogy próbáljuk meg. Nem csak a bolygót mentjük meg vele, de egy idő után egészen másképpen fogunk tekinteni a zöldségekre is, egyre többfélét fogunk megszeretni és arra is rá fogunk ébredni, hogy a padlizsán vagy a karfiol lehet olyan izgalmas főétel, mint a sertéskaraj, sőt.