Természetes immunerősítés télen is: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket edd minél gyakrabban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Télen elég gyér a választék a friss zöldségekből és gyümölcsökből, de szerencsére azért akadnak olyan egész évben kapható vitaminbombák, amelyeket érdemes minél gyakrabban fogyasztani.
Sokszor alábecsüljük az olyan zöldségek és gyümölcsök erejét, amelyek télen is elérhetőek, pedig akár egy alapélelmiszer, például a hagyma is rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Egy csokorba gyűjtöttük azokat a vitamingazdag téli gyümölcsöket és zöldségeket, amelyekkel sokat tehetsz a szervezeted egészségéért, segítenek a betegségek megelőzésében és leküzdésében, a téli náthás, vírusos időszakban különösen ajánlott a fogyasztásuk.
Hagyma
Kezdjük is a magyar konyha egyik alapélelmiszerével, amelyről mégis kevés szó esik, pedig vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. Bár kalóriatartalma alacsony, tápanyagokban gazdag zöldség. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, B6- és B9-vitamint, amelyek az idegrendszer megfelelő működéséért felelnek, illetve káliumban, nátriumban is gazdag, rosttartalma is kiemelkedő. Jót tesz a szívnek, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet, segít megelőzni az érelmeszesedést.
Mivel nagy mértékben tartalmaz antioxidánsokat, az egyik legjobb gyulladáscsökkentő és baktériumölő, segít a betegségek megelőzésében és kezelésében is. Antibakteriális hatású, az agresszív baktériumtörzsekkel is felveszi a harcot. A hagymában prebiotikum is található, így segíti az emésztést, segít megőrizni az egészséges bélflórát. Nátha idején különösen ajánlott a fogyasztása, csillapítja a köhögést, enyhíti a hurutos megfázás tüneteit, érdemes hagymateát főzni belőle és azt kortyolgatni. Asztma ellen is bevethető.
A hagyma jótékony hatásai nyersen fogyasztva érvényesülnek a leginkább, a lilahagyma kevésbé csípős, inkább édeskés, így tökéletes választás egy reggeli szendvics mellé, a vöröshagyma pedig egészben sütve is isteni és a vitamintartalma sem veszik el ebben a formában.
Kelkáposzta
A tél a kelkáposzta szezonja, ez a méltatlanul mellőzött zöldség sokkal nagyobb figyelmet érdemelne. Nem csak konyhai felhasználása széleskörű, de a vitamintartalma is igen magas. Bár sokan nem tudják, de a kelkáposzta A- és C-vitamin-tartalma a narancséval vetekszik, bőven fedezi egy ember napi vitaminszükségletét, így erősíti az immunrendszert. A kelkáposzta többféle rákellenes vegyületet tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásúak, így gyulladáscsökkentőnek sem utolsó, illetve méregteleníti a szervezetet.
A kelkáposzta levelei vasban bővelkednek, amelyek segítik a vérképzést és az oxigén szállítását. Magas rosttartalma miatt serkenti az anyagcserét, segíti az emésztést. Fogyókúrázóknak is kiváló választás, mert eltelít, miközben mégsem hizlal és nagyon egészséges is. Nagy előnye, hogy rengeteg benne a kalcium, így laktózérzékenyeknek tökéletes választás lehet az ásványi anyag pótlására.
A kelkáposzta is nyersen fejti ki leginkább pozitív egészségügyi hatásait, érdemes belőle smoothie-t készíteni más zöldségekkel, gyümölcsökkel, hogy ne legyen túl intenzív az íze, de párolva is tökéletes választás, illetve sütve is isteni.
Répa
Azt mindenki tudja a répáról, hogy a szem doktora, rengeteg A-vitamin van benne, de mi mindenre jó még ez a zöldség? Igen gazdag tápanyagokban, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is tartalmaz, de a kalcium- és foszfortartalma is kiemelkedő. Magas A-vitamin tartalma nem csak a látást javítja, de hidratálja a bőrt is, megvédi a kiszáradástól.
A répában található karotinoid antioxidáns tulajdonságú, így a zöldség immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással bír, segít a rákos betegségek megelőzésében. Szívbetegségek esetén is ajánlott a fogyasztása, csökkenti a vér koleszterinszintjét, mivel rostban gazdag, javítja az emésztést.
Érdekes, hogy a répa nem nyersen fejti ki legjobban a hatását, úgy a benne található béta-karotinnak csak a negyede hasznosul - hő hatására nyílnak meg a sejtfalak, így válnak hozzáférhetővé az értékes tápanyagok. Fontos, hogy a répát óvatosan kell meghámozni is, ugyanis a tápanyagainak nagy része közvetlenül a külső héj alatti háncsszövetben található. A répát rágcsálhatod nyersen is, de érdemes inkább megsütni, esetleg levest készíteni belőle, hogy igazán ki tudja fejteni a hatását. Túl sokat sem szabad fogyasztani belőle, ugyanis a répa sajnos elraktározza a műtrágya nitráttartalmát, amelyet a szervezet is megérezhet.
Zeller
A zellert legtöbbször csak levesbe főzzük, pedig sütve és nyersen, salátákban is isteni finom, érdemes megbarátkozni vele. Nem csak a gumója, a levele is nagyon egészséges, ismert gyógy- és fűszernövény. A zeller erős vízhajtó hatású, a népi gyógyászatban előszeretettel használták ilyen célokra, így a veseműködésre is jótékonyan hat.
A zeller a sok nátrium mellett kalciumot, vasat, foszfort, magnéziumot és káliumot is tartalmaz, a levele pedig illóolajokkal van tele. Emésztési panaszok esetén tökéletes választás, görcsoldó, méregteleníti a szervezetet, de anyagcsere-problémák kezelésére is alkalmazható, ugyanis magas a rosttartalma. A zellerben található luteolin nevű antioxidáns gátolja a rákos sejtek növekedését, illetve gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Fogyókúra esetén is nyugodtan lehet fogyasztani, ugyanis nagyon alacsony a kalóriatartalma. Szuper B-vitamin-forrás, így nyugtatja az idegeket, segíti a koncentrációt.
Alma, körte
Bár egész évben fogyasztjuk őket, télen kapják a legnagyobb szerepet ezek a gyümölcsök. Az alma jótékony hatásairól itt írtunk korábban. A körte talán nem örvend akkora népszerűségnek, mint gömbölyű társa, pedig belőle is érdemes lenne a kamrában tartani.
A körte igazi szuperélelmiszer, tápanyagokban és antioxidánsokban is bővelkedik. Jelentős forrása a C- és K-vitaminnak, de B6-vitaminban, kalciumban, vasban, cinkben és magnéziumban is gazdag. Réztartalma is kiemelkedő, ez az antioxidáns erősíti a szervezet védekezőképességét. A körte rostban gazdag gyümölcs, így javítja az emésztést, salaktalanító hatása van, kimossa a szervezetből a méreganyagokat. Jót tesz a szívnek is azáltal, hogy csökkenti a koleszterinszintet, de az érelmeszesedéssel szemben is hatásos.
Főként nyersen, esetleg salátákban érdemes fogyasztani, de különböző sütikbe, akár még hús mellé is tehető.
Dió
Néha megfeledkezünk a csonthéjas gyümölcseinkről, pedig rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A dió igazi vitaminbomba, A-, E-, és többféle B-vitamin található benne, a levele pedig C-vitaminban gazdag, ebből régebben teát szoktak készíteni. Az ásványi anyagok közül a magnézium, a kálium, a mangán és a réz található meg benne a legnagyobb mértékben.
A magvakban többszörösen telítetlen zsírok találhatók, így a dióban is, ezek közül az omega-3-zsírsavnak van jelentős szerepe, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik legjobb természetes gyógyszere. A telítetlen zsírsavaknak és a B-vitaminoknak köszönhetően a dió hozzájárul az egészséges agyműködéshez is, növeli a koncentrációt. Kutatások szerint a dió rendszeres fogyasztása csökkenti a vastagbél- és a prosztatarák kialakulásának esélyét.
A dióból sajtolt olaj is nagyon egészséges, vérszegénység esetén ajánlott a fogyasztása. A diónak magas a kalóriatartalma, energiadús étel, ezért fogyókúra idején csak mértékkel szabad fogyasztani. A diót magában is érdemes ropogtatni, de kerülhet salátákba is, illetve a karamellizált változata is nagy népszerűségnek örvend.
Fotók: Getty Images