Mi a különbség az import és a magyar eper között? Hol érdemes hazait vásárolni?

eperparadicsom
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Édes és lédús vagy savanykás és vízízű? Nem mindegy, hol és milyen epret vásárolsz, adunk pár tippet, hogy biztosan hazai kerüljön a kosaradba.

Már május közepén járunk, az eperszezon javában tombol, mégis bele lehet még futni import gyümölcsbe, amelynek sokszor se íze, se illata, de legalább jó árban van. Te tudod, hogyan lehet megkülönböztetni a magyar és az import epret, és hol érdemes venni a hazait? 

A köznyelvben eperként ismert gyümölcs valójában a szamóca, ugyanis előbbi fán terem, míg utóbbi a földön és a rózsafélék családjába tartozik, ezzel találkozni a piacokon és a boltokban is.

Ha szuper- vagy hipermarketben vásárolsz epret, fel van tüntetve a dobozon a származási hely, de mi a helyzet a piaccal? Egyre többször hallani és találkozni olyan esetekkel, amikor import epret adnak el hazaiként. Ne csak a kiírásra hagyatkozz ilyenkor, másról is felismerheted a magyar gyümölcsöt.

eper4

Hazai eper, CBA, 3400 Ft/kg

Mit kell tudni az import és a hazai eperről?

Import eper

Az import eper leggyakrabban Spanyol- vagy Görögországból érkezik, mivel a gyümölcs több ezer kilométert utazik, koraéretten szedik le és csomagolják. Ezekben az országokban a szállíthatóság figyelembevételével nemesítik az epret, amely következtében változhat, gyengülhet a gyümölcs íze és illata is. A szállítás során előfordulhat penészedés, ezért gőzölik az epret, vagyis meleg, nedves levegőn tartják addig, amíg a penészspórák elpusztulnak - olvasható a Nébih honlapján.

Hazai eper

Magyar eperből háromféle található meg a boltok polcain: legkorábban a fűtött fóliasátras, majd a fűtetlen, végül, május vége felé, a szabadföldön termett. A legnagyobb hazai termőterületek Bács-Kiskun és Pest megyében találhatók, de Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében is vannak kisebbek. Az össz termőterület nagyjából felét teszi ki a fóliatakarásos termesztés. A magyar epret szájéretten szedik le, hiszen gyorsan eljut a fogyasztókhoz.

eper6

Hazai eper, Eperparadicsom, 2000 Ft/kg

Mik a különbségek?

Az állag

Mivel szállításra alkalmasnak kell lennie az import epernek, meg kell őriznie a formáját, ezért kemény gyümölcsöket csomagolnak el, míg a magyar eper jellemzően picit puhább. A kemény szerkezetből adódóan az import kevésbé lédús, mint a hazai, inkább gumis az állaga.

A küllem

Bár ez becsapós, mert az import eper is lehet szép piros és a hazai is lehet szabályos, érdemes megfigyelni egy-két apróságot. Nézd meg például a csészeleveleket, a frissebb, zöldebb levelek nagy eséllyel magyar epret takarnak. Az import eper sokszor még éretlen, a teteje vagy az alja teljesen fehér, az ilyen szemeket ne vásárold meg. Ha beleharapsz, a hazai eper belülről sötétpiros, míg az import inkább fehéres.

eper7

Spanyol eper, Tesco, 1500 Ft/kg

Az íz

Mivel az import epret koraéretten szedik le, a cukortartalma és az íze sem lesz az igazi. A szamóca nem útóérő, nem változik az aromája, nem lesz édesebb az idő elteltével. Az import eper általában savanykás, vízízű.

Az illat

Ha az epret se kézbe venni, se megkóstolni nincs lehetőséged, akkor a szaglásodat hívd segítségül. A hazai epernek nagyon intenzív és édes az illata. Ha magyar epret veszel, még a vászonzsákon keresztül is érezni az illatát, az importnak viszont még egészen közelről sincs semmilyen aromája.

eper8

Hazai eper, Óbudai Piac, 2000 Ft/kg

Az ár

A magyar eper viszonylag drága, a legtöbb piacon jelenleg 2000-2500 forint között mozog az ára. Ha gyanúsan olcsó "hazai" eperrel találkozol, vizsgáld meg, mielőtt megvennéd, mert van rá esély, hogy az import gyümölcsöt árulják magyarként. A piacokon sem ugyanazok az árak, 400-500 forintos eltérések is lehetnek, de az sem mindegy, hogy kicsi vagy nagy szemű epret vásárolsz, előbbi mindig olcsóbb, utóbbi pedig drágább.

Hol érdemes venni?

Az utóbbi pár hétben végigkóstoltunk rengeteg epret, kipróbáltuk a szuper- és hipermarketek import kínálatát és a piacok magyar epreit. A legtöbb nagyobb üzletben spanyol epret árulnak, igaz, alacsonyabb áron - nagyjából 1600 kilója -, de ha az ízbeli különbséget vesszük alapul, egyáltalán nem éri meg a 400 forinttal olcsóbb egységár. A Tescóban, Lidlben, Aldiban vett import eper meg sem közelítette a piacon kapható hazait, ízben, illatban és színben sem hozta az elvártakat.

piac

Óbudai Piac

A piacokkal már sokkal nagyobb szerencsénk volt, ha igazán finom, hazai epret szeretnél vásárolni, ott érdemes. Ha pedig esetleg attól tartanál, import epret kapsz hazai helyett, érdemes megvizsgálni a gyümölcsöt a fentebb említett szempontok alapján. Én egy ideje már majdnem mindent az Óbudai piacon szerzek be, így az epret is. Ott az árak 2000-2500 forint között mozognak, ahogy már fentebb említettem, olcsóbban a kis szeműt, drágábban a nagyobbat lehet megvásárolni. 

Kolléganőm a Nagycsarnokra esküszik, ott most nagyon kedvező, 1200-1300 forintos áron vásárolható eper. Ha valamelyik vásárcsarnok mellett döntenél, itt tudod megnézni, melyik gyümölcs milyen áron kapható.

Ha pedig esetleg rendelnél, az Eperparadicsomot ajánáljuk jó szívvel, a ceglédi dűlőn termesztett eper egyenesen a termelőtől érkezik az asztalodra. A kilónkénti ár 2000 és 3000 forint között mozog attól függően, kis vagy nagy szemű eperről van szó. Az Eperparadicsom Ceglédre és Budapestre szállít, 4000 forint felett díjmentesen.

Ha pedig a saját magad által szedett eperben bízol meg a legjobban, itt találod az eperföldek listáját. 

Fotók: Botos Claudia, Szász Eszter, Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon