7 szuper recept tofuval: fehérjedús ételek húsmentes napokra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tofut sokan alábecsülik, vagy még rosszabb, tévesen egészségtelen alapanyagnak ítélik. Azonban a hozzávalók megfelelő kombinációjával ínycsiklandó fogások születhetnek belőle. Ezekből most hetet is összeválogattunk!
A tofu az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, hiszen típusától függően akár 15 gramm fehérjét is tartalmazhat. Kiváló húspótló a vegán életmódot követők számára, hiszen mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható benne, emellett pedig nagy mennyiségű vas, kalcium, magnézium, mangán, foszfor, réz és cink is.
A szójababból készült termék azonban lenyűgöző tulajdonságai ellenére mellőzött alapanyagnak számít: önmagában valóban semleges az íze, de erőteljes fűszerezéssel mennyei fogásokat varázsolhatsz belőle. Elhoztam a 7 kedvencemet, így kedvedre válogathatsz a jobbnál jobb receptek közül.
Tofu katsu, azaz bundázott tofu
A japán katsu szó szeletet jelent, amely a vastag bundában kisütött, majd vékonyra szeletelt ételt takarja. A morzsa miatt a tofu katsu külseje ellenállhatatlanul ropogós, a belseje pedig puhára és omlósra sül. A katsut leggyakrabban valamilyen szószos vagy krémes étel mellé kínálják, mint amilyen ez a krumplis curry, de ezzel a házi ramennel is tökéletesen működik.
Füstölt tofus quinoasaláta
Ha jobban kedveled a gyorsan összedobható, mégis tartalmas ételeket, akkor a tofu erre is megoldást nyújt: egészséges és ízletes quinoasalátát is készíthetsz belőle. A nagy mennyiségű fehérjét így rostokkal és vitaminokkal is kiegészítheted, az egészet pedig egy pikáns, citrusos tahiniszósszal koronázhatod meg.
Tofurántotta
Ha eddig azt hitted, hogy tojás nélkül nem lehet rántottát készíteni, akkor elárulom, a fehérjedús reggelit tofuból is összedobhatod. Sőt, még fokozhatod is az élvezeteket, ha hagymával, feketebabbal és hummusszal kombinálod, ahogy ez a recept is javasolja. A végeredmény nem véletlenül érdemelte ki a bajnokok reggelije nevet: annyira tartalmas, hogy utána garantáltan nem éhezel meg órákig.
Édes-savanyú ananászos tofu
Az édes-savanyú ananászos tofu a közismert kínai ananászos csirke veganizált változata. Az íze éppen olyan izgalmas és intenzív, mint a hússal készülté, a csípős szósznak köszönhetően pedig kellemesen pikáns. Az étel friss és konzerves ananásszal is tökéletes.
Hamis húsgolyók
Bár a tofuval készült hamis húsgolyókat korábban a karácsonyi menüsorunkba illesztettem be, az év bármely szakában megállják a helyüket, hiszen tulajdonképpen az ikonikus ikeás húsgolyók növényi változatáról van szó. Más körettel kombinálva ráérős hétvégi ebéd vagy vacsora is lehet.
Mézes-fokhagymás tofukockák
Ezek az édes-fűszeres tofukockák garantáltan akkor is levesznek a lábadról, ha egyébként húsimádó vagy. A gazdag pác a tofunak épp azt a tulajdonságát aknázza ki, hogy önmagában nincsen sok íze, így gyorsan átveszi a fokhagymás, mogyorós ízjegyeket. Feltétként, salátába keverve, vagy önmagában előételként is remek.
Hamis ricottás-spenótos tészta
A tofunak a hagyományosabb, olaszos ízek is jól állnak, és ennek az egyik legjobb bizonyítéka ez a hamis ricottás-spenótos tészta. Pürésítve ugyanis a tofunak a ricottához hasonló állaga lesz, így tésztaszószként is felhasználható. Természetesen itt is nagyon fontos az ízesítés, így az elkészítésnél sok fokhagymát használj.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors