Négyféle étel, amibe érdemes joghurtot tenni - Sokkal finomabb lesz tőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A joghurt nemcsak önmagában kanalazva finom, hanem nagyon sok ételt sokkal krémesebbé, selymesebbé tesz, már akkor is, ha csak egy keveset teszünk belőle.
A boltokban rengetegféle joghurt kapható, a hagyományostól a görögön át a különféle gyümölcsös ízesítésűkig. Utóbbiakkal az a gond, hogy a legtöbb a gyümölcsön túl nagyon sok cukrot tartalmaz. A natúr fajták viszont nagyon egészségesek, müzlivel, gyümölccsel vagy akár önmagukban is. Az ételeket pedig egészen selymessé teszik.
Mi mindenbe jó?
Tésztákba
Ha a kenyerekbe vagy süteményekbe egy kevés joghurtot keverünk, könnyed, levegős textúrát kapunk. Attól függően, hogy sima vagy görög joghurtot kíván a recept, növelhetjük vagy csökkenthetjük a joghurt nedvességtartalmát, leszűrhetjük vagy hígíthatjuk. Ez a görög joghurtos amerikai palacsinta sokkal puhább és krémesebb lesz ettől a plusz hozzávalótól.
Pácba
A joghurtos alapú pácok sokkal finomabbá és puhábbá teszik a húsokat, mint az ecetes-savas alapúak. A joghurtos páccal sütött hús omlós lesz, esélye sem lesz keménnyé vagy rágóssá sülni. A joghurt a majonéz jóval egészségesebb alternatívája lehet, akár a tojás- vagy a krumplisalátában is, vagy ebben a görög joghurtos tonhalsalátában.
Krémekbe
A mártogatósokat, legyen az édes vagy sós, joghurtból is el lehet készíteni. Akár hummuszt vagy avokádókrémet készítünk, tökéletes lesz akkor is, ha joghurttal keverjük, csak a szokásosnál kicsit halványabb színű ételt kapunk. A mártogatósokhoz leginkább a görög joghurt passzol. Ezzel az avokádókrémmel például kiválthatjuk a guacamolét, ha könnyedebb ízekre vágyunk.
Levesekbe
A leveseket, krémleveseket is érdemes tejszín helyett joghurttal ízesíteni, sűríteni. A zöldségek gazdag ízét a joghurt a kesernyés frissességével ellensúlyozza. A joghurt meleg és hideg levesekben is tökéletes hozzávaló, például ebben a céklakrémlevesben.
Fotó: Getty Images