Fáradt vagy, mégsem tudsz aludni? Kalciumhiány állhat mögötte

kalciumban gazdag ételek cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha gyakran előfordul veled, hogy hiába vagy iszonyú fáradt, mégsem jön álom a szemedre, akkor jó eséllyel kalciumhiány lépett fel a szervezetedben.

A kalcium egy olyan ásványi anyag, amely nemcsak a csontok egészségében, hanem az egész vázrendszer működésében, az idegátvitelben is fontos szerepet játszik, valamint az izmok összehúzódásához is fontos. A kalciumhiány, más néven hypocalcemia, különösen az időskorúak, a menopauzás nők és a vegánok körében fordul elő. A laktózintoleranciában szenvedők szintén veszélyben vannak, mivel kalciumbevitelük nem származhat tejtermékből. Ezekben az esetekben fokozottan, de amúgy is figyelj a tested jelzéseire, hogy elég kalciumhoz jut-e. 

Ha az étrended nem tartalmaz elegendő kalciumot, akkor az elfogyasztott ételből nem tudsz minden tápanyagot és energiát hasznosítani. Emiatt akkor is lomhának és fáradtnak érezheted magad, ha eleget aludtál. Ha olyan mindennapi tevékenységek, mint a lépcsőzés vagy a boltból cipekedés is nehézséget okoz, akkor ideje megnézetned a kalciumszintet a szervezetedben. Ha a fáradtság mellett szédülést és fejfájást is tapasztalsz, akkor szinte biztos, hogy kalciumhiány áll a háttérben.  

izomgörcs belső

Izomgörcs, rossz alvás, csonttörés

A kalciumhiány izomgörcsöket is okozhat. Ha naponta többször érzed ezeket a görcsöket, akkor már gyanakodhatsz, de más ásványi anyagok, például a kálium vagy a magnézium hiánya is okozhat ilyen tüneteket. A kalciumhiányra az idegrendszer zavartsággal, koncentrációgyengüléssel, de akár depresszióval is reagálhat, valamint vasfelszívódási zavar is jelentkezhet.

Az egyik legfontosabb ásványi anyag

A kalcium az egyik leggyakrabban előforduló ásványi anyag a szervezetben, a teljes testtömeg mintegy 1,5 százalékát teszi ki. Szinte az összes kalcium a csontokban és a fogakban található, míg a maradék a különböző szövetekben és a vérben van jelen. Nem kérdés, hogy az egészséges életmódhoz elengedhetetlen a kalciumban gazdag tápanyagok fogyasztása. A segítségükkel megelőzhető a csontritkulás, amely egyre több embert érint a világon, és amelynek egyik fő oka a kalciumszegény étrend. A kalcium egyébként a fogyást is segíti, hiszen nem csak az éhségérzetet csökkenti, de a zsírok és a koleszterin felvételét is minimalizálja a szervezetben. 

kalciumos ételek álló

A kalciumpótlás nagyon fontos

A kalcium a jó és minőségi alváshoz is szükséges, hiányában a mély alvási periódus megszakadhat. A kalcium a vesékben kiválasztódik, a belekben az ételből felszívódik. A csontokban eltárolódik, ha pedig hiány lépne fel, a szervezet innen vesz kölcsön belőle. Ahogy idősödsz, a szervezeted működéséhez egyre több kalciumot kell elvonni a csontokból. Így ha a csontokban hiány lép fel, törékennyé válnak. Ennek megelőzésére már fiatalon érdemes megfelelő mennyiségű D-vitamint juttatni a szervezetbe, hiszen ez segíti a kalcium felszívódását, valamint valamilyen rendszeres testmozgással is sokat tehetsz érte.

Ahogy a csontokból, úgy a fogakból is kivonhatja a szervezet a kalciumot, ha nem megfelelően étkezel. Ilyenkor a fogak törékennyé válhatnak és az ínyed is begyulladhat. Ezért fogyassz olyan kalciumban gazdag ételeket, mint a tej, a joghurt vagy a sajt, illetve olyan zöldségeket, mint a spenót, a kelkáposzta vagy a brokkoli. Itt írtunk korábban szuper kalciumban gazdag receptekről, ezek az élelmiszerek pedig a tejnél is több kalciumot tartalmaznak.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük