Mi az a karob? Az egészséges csokipótló - Kisgyerekek is nyugodtan fogyaszthatják

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A karob nem más, mint a szentjánoskenyérfa termése, amelynek a szó szoros értelmében véve semmi köze nincs a kakaóbabhoz, mégis szívesen használják csokoládépótlóként. Mi az oka ennek?

A karobbal való első találkozásom egy vicces történet. Nagynéném és az unokatestvérem látogatóba jöttek hozzánk, megbeszéltük, hogy beülünk valahova. Nagynéném mondta, hogy a minap ette élete legjobb túrógombócát, oda el kell mennünk nekünk is, ki kell próbálnunk mindenképpen.

Amikor beültünk a lelőhelyre, kiderült, hogy egy vegán étterem, és a "túrógombóc" azért volt annyira tökéletesen puha és könnyed, mert valójában kölesből készült. Ha már ott voltunk - bár egyikünk sem vegán, sőt, jó pár húsevő van a családban - úgy voltunk vele, hogy kipróbálunk egy vegán menüsort. Azt hiszem, egyáltalán nem bántuk meg, minden elképesztően finom volt. Amikor a desszertre került a sor, unokatestvérem és bátyám berendelt egy adag karobból készült fagylaltot, ami mindannyiunkat alaposan meglepett.

Színre és állagra tökéletes csokoládéfagylalt, de az íze más volt. Finom, édes, de azért mégsem teljesen csokoládé. Egy édeskés íz különleges utóízzel, ami egyáltalán nem az a kellemetlen fajta, hanem nagyon is finom, lágy, engem talán picit a medvecukorra is emlékeztetett. Bár az étteremben is adtak tájékoztatást a karobról, otthon rögtön utánaolvastam a dolognak.

karob.gif

Mi az a karob?

A karob a szentjánoskenyérfa termése, mely főként Kis-Ázsia területén őshonos. A fa akár 20 méteresre is nőhet, termése a 20 cm hosszú, banán alakú, eleinte zöld, majd sötétbarna színű szentjánoskenyér, mely darabonként 12-12 magot rejt. Ezeket a magokat kell kiszárítani és megőrölni, így jön létre a karobpor, amit felhasználunk az élelmiszeriparban. A magok 90%-ban galaktomannokat tartalmaznak, de cellulózt és a pektint is, ízük épp ezért inkább édeskés, nem pedig keserű. Állítólag már a bibliai időkben is használták a szentjánoskenyérfa nedvét édesítésre.

Miért jobb, mint a kakaóbab?

A karobport azért használják előszeretettel kakaópor helyettesítésére, mert sokkal egészségesebb annál, ugyanis nem tartalmaz teobromint, amely egy serkentő hatású anyag, olyan, mint a koffein, így nem vált ki allergiát vagy asztmát. A karob nem tartalmaz glutént, laktózt, koleszterint, ráadásul nátriumszegény, úgyhogy gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják, nem fognak úgy felpörögni tőle, mint a csokoládétól, semmilyen káros mellékhatása nem lesz rájuk. Akár babák, várandós, szoptató édesanyák is ehetnek belőle, hiszen nem tartalmaz semmilyen káros anyagot, sőt, antioxidáns hatású, védi a beleket, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban.

karob2.gif

Karob felhasználása

Főként kakaópor és csokoládé helyettesítésére használják, sütemények, torták vagy, mint a fenti példa is mutatja, fagylalt készül belőle. Gyümölcsleveket is szoktak vele sűríteni, illetve gluténérzékenyek helyettesíthetik vele a lisztet, levesek és főzelékek habarására is tökéletesen alkalmas.

Az íze enyhébb, mint a kakaónak, úgyhogy körülbelül másfélszeres mennysiégre van belőle szükség, hogy olyan intenzív ízeket érjünk el vele, mint a csokoládéval. 

Mivel köztudott, hogy a kutyák szervezetére káros hatással van a csokoládé és a kakaópor, elkezdtek karobból készült jutalomfalatokat gyártani, úgyhogy, ha szeretnétek kedveskedni a házikedvenceteknek, már ilyen is kapható.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon