8 finom és egészséges kence iskolakezdésre – Így nem lesz unalmas az uzsonna
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A szeptemberi iskolakezdéssel nemcsak a gyerekek oktatása kezdődik meg, hanem az étkeztetésük is, vagyis a változatos, egészséges, mégis szerethető uzsonnák napi csomagolása.
Amikor előkerülnek az iskolatáskák, velük együtt az uzsonnásdobozok is: ezeket olyan könnyen fogyasztható, egészséges ételekkel kell megtölteni, amelyeket még a válogatósabb gyerekek is megesznek. Az iskolások egy része bizony nem rajong a menzáért, és hiába kap ott ebédet, sokszor érintetlenül hagyja a tányérján. Ilyenkor még inkább megnő a szerepe az uzsonnásdoboz tartalmának. Péksüteményt mindenképpen csomagolj, ezeket a tésztákat otthon is meg tudod sütni, ráadásul biztosan adalékanyag-mentesek lesznek.
Mindenképpen érdemes időt szánnod az uzsonna elkészítésére, hiszen nemcsak jobban fog esni egy házi készítésű finomság, de a gyereked ízlésére is szabhatod. Legyen az sós vagy édes, ezekből a harapnivalókból tudsz válogatni időd és energiád függvényében. A péksütik mellé mindenképpen csomagolj zöldséget és gyümölcsöt is, de a kiflibe, kenyérbe se mindig vaj kerüljön, valamilyen kencével is érdemes kísérletezned, legyen az hagyományos vagy reform. Ezeket akár még aznap reggel is összedobhatod, de ha előző este készíted, jót fog neki tenni, hogy összeérnek az ízek a hűtőben.
Mogyoróvaj
A mogyoróvaj elképesztő energiát ad akár egész napra, nem véletlen, hogy sportolók is előszeretettel fogyasztják. Van, aki elsőre ódzkodik tőle, pedig gyakorlatilag krémesített földimogyorót kensz a kenyérre. Amennyire drága a boltban megvenni, annyival olcsóbb otthon elkészíteni, ráadásul egyáltalán nem időigényes. Olyankor érdemes ezt csomagolni, amikor megterhelőbb napja lesz a gyerekednek.
Libanoni padlizsánkrém
A hagyományos padlizsánkrémhez képest a libanoni változatban tahini és római kömény is van. Ha a gyereked hajlandó kipróbálni az újdonságokat, akkor érdemes elkészítened neki ilyen formában, ha viszont nem ennyire nyitott, akkor maradj a hagyományos változatnál.
Házi májkrém
Igazi retró kedvenc a májkrém, amelyet szárnyasból és sertésből is elkészíthetsz, egy biztos, mindenképpen egészségesebb lesz, mint a bolti változat, és a gyerekeknek is ízleni fog. A májhoz keverj krémsajtot, hogy kenhető legyen, de a fűszerekkel se spórolj. Ha még szaftosabbra szeretnéd készíteni, egy kevés szalonnát is dolgozz a krémbe.
Fokhagymás fűszervaj
A fokhagymás pirítóshoz hasonló ízvilágú a fokhagymás fűszervaj, amelyhez bátran keverj zöldfűszereket is. Ha csak ezzel kened meg a kenyeret, már az is elég, de érdemes zöldségekkel, például paprikával is gazdagítani a szendvicset.
Tojássaláta
Ha már nincs kánikula, ezt a tojássalátát is bátran csomagolhatod uzsonnára. Tehetsz hozzá bacont vagy sonkát, fűszerezheted intenzívebben is, például római köménnyel vagy curryvel. A krémességről a majonéz gondoskodik. A tojássalátát teheted pitába, de bármilyen pékáruban nagyon finom lesz.
Olívás túrókrém
A túrókrém nem csak fehérjegazdag kence, pillanatok alatt készen van, nem kell korábban kelned azért, hogy elkészítsd. A benne található olívabogyó feldobja a viszonylag semleges túró ízét, amelyet citrommal még frissebbé tehetsz. Az olívás túrókrém biztos nagy kedvenc lesz a gyerekeknél is.
Vegán körözött
Ha a gyereked nem eszik tejterméket, akkor ez a vegán körözött tökéletes megoldás lehet. A körözött nagyon népszerű kence, de ebben a változatban a túró helyét köles veszi át. Ugyanúgy ízesítheted, mint a hagyományos verziót, ne sajnáld belőle a pirospaprikát se, és ha nem elég krémes, adj hozzá növényi főzőkrémet.
Spenótos hummusz
A csicseriborsókrémet, vagyis a hummuszt is nagyon sokféleképpen lehet ízesíteni, például szezonális zöldségekkel. Ez a változat spenóttal készül, amelyből friss, leveles fajtát válassz. A krémet bátran gazdagítsd újhagymával és petrezselyemmel is.
Ha további ötleteket keresel, itt találsz még sok-sok isteni szendvicskrémreceptet.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia / Sóbors