![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A legfinomabb krumplisaláta alapszabályai - Bizony, ezt is el lehet rontani
![krumpli saláta cover](https://kep.index.hu/1/0/3042/30425/304250/30425045_2335943_b7303551bcf4ded7d1db612c21ddb386_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Kezdőként egy krumplisaláta egyáltalán nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek tűnik: most néhány tippel igyekszünk segíteni.
A tojásfőzés, a rántotta vagy a sima rizsfőzés olyan dolgok, amiket nagyon könnyű kezdőként elrontani, mert a receptek nem írják le pontról pontra, mit hogyan kell csinálni, illetve sok mindent evidensnek gondolnak, ami egy kezdőnek nem feltétlenül az.
Számomra a krumplisaláta sokáig volt óriási mumus - már egészen emelt szintű dolgokat jól készítettem, de ez az egy nem ment. Vagy szétfőtt, vagy túl kemény maradt a krumpli, esetleg még ennél is rosszabb dolgok történtek vele, és itt-ott pürésre főtt, másutt pedig kemény maradt. Pedig krumplisaláta nélkül nincsenek ünnepek, egyszerűen alap. Hogyan kerülhetjük el az ilyesfajta katasztrófákat?
A krumplit héjában főzzük
A legtöbb krumplisaláta-recept héjában javasolja a főzést. Ez azonban korántsem egyszerű ügy. Először is nem mindegy, milyen krumplit választunk: a legjobb a lisztes, másnéven a nem szétfővő burgonya. De az sem mindegy, milyen méretűeket teszünk a kosárba: fontos, hogy közepes méretű, se nem túl kicsi, se nem túl nagy krumplikat válogassunk össze, és körülbelül azonos méretűek legyenek, nem jó, ha az egyik icipici, a másik óriási, mert az egyik tíz, a másik húsz perc után fog csak megpuhulni. Még az azonos méretű krumplik főzésénél is érdemes nagyon résen lenni és gyakran ellenőrizni, megpuhult-e már.
![krumplisaláta kicsi](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3042/30424/304246/30424645_67692519811221eaf58d88cf80be05f4_wm.jpg)
Fájdalmas, de muszáj
Egyáltalán nem kellemes, mégis muszáj még forró állapotában lehúzni a krumpli héját, különben rátapad és valóságos kínszenvedés lesz a dolog. Ehhez egy villát óvatosan a krumpliba kell döfni, a másik kezünkkel pedig egy kés segítségével lehúzogatni róla a héját.
Épp ellenkezőleg
A szép, szabályos szeleteléshez viszont éppen az ellenkező megoldásra van szükség: a krumpli teljes kihűtésére. Minél hidegebb a krumpli, mikor szeleteljük, annál szebben fog sikerülni a dolog. Sokan szeletelés után még hagyják picit száradni, szikkadni is a krumplit, hogy aztán keverés közben semmiképpen se törjön össze. Ám ezzel párhuzamosan létezik egy teljesen ellentétes irány, mikor forrón szeletelik fel a krumplit éppen azért, hogy minél több öntetet, minél mélyebben tudjon magába szívni.
A neheze
És csak most jön a neheze: ha sikerült ideális állagúra főzni, pucolni és szeletelni a krumplit, meg kell komponálni a kísérőket és az ideális ízvilágot. Nem jó a túl savanyú, túl hagymás vagy éppen elmajonézezett krumpli sem. Ahány család, annyi krumplisaláta, van, aki irtózik a hagymától, más nem tudja nélküle elképzelni. A lényeg, hogy ennél a pontnál sem létezik pontos, kőbe vésett recept, jobb, ha az ember kóstolgatva igazítja saját ízléséhez a savanyú, sós, édes ízeket.
Majonézes, tojással és uborkával
Fotók: Getty Images, Ács Bori/Sóbors