A lázas beteg étrendje - Kímélő, mégis tápláló ételek

húsleveske cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ne legyen rá szükség, de ha betegek, netán lázasak vagyunk, az étrendünknek is követnie kell az állapotunkat.

Mióta itthon vagyok, elkezdtem szépen rendszerezni az offline receptjeimet, vagyis a szakácskönyveket. Annyira elszoktam tőlük, hogy nagyon jólesett fellapozni őket, ráadásul rengeteg inspirációt merítettem. A könyvek között megbújva leltem rá egy nagyon érdekes példányra, amely kifejezetten különféle betegségek esetére ajánlott étrendet, ételeket és recepteket tartalmaz, orvosok által összeállítva.

Amellett, hogy a könyv régen íródott, nagyon hasznos és ma is alkalmazható tanácsokat ad. Az egyik, sajnos aktuális étrend a lázas beteg étrendje, amelynél rögtön felhívja a figyelmünket, hogy a lázas beteg bizony étvágytalan, szomjas, valamint a gyomra is érzékenyebb. Így olyan ételeket kell adnunk neki, amelyek inkább folyékonyak, de pótolják az elvesztett kalóriákat. Emellett ügyelni kell a megfelelő vitaminbevitelre, amelyeket gyümölcs-vagy zöldséglevek formájában pótolhatunk, de a sima, egyszerű limonádé is megteszi.

Ha a láz csökken, érdemes levesekkel folytatni, majd a főzelékek következnek és a legvégén a húsfélék, az is inkább csirke, hal vagy esetleg borjú formájában. 

Mit együnk/igyunk?

A gyümölcslevek közül a népszerű smoothie-k azok, amelyek nemcsak vitaminforrások, hanem táplálóak is. Ez a kivis-avokádós változat nemcsak szép, hanem nagyon egészséges is. A gyümölcsök közül a kompótok a leginkább alkalmasak arra, hogy a lázas beteg gyomra is befogadja, az almakompót például kifejezetten ilyen, egyszerű elkészíteni és egyáltalán nem megterhelő étel.

smoothie

A levesek közül a klasszikus tyúkhúslevesnél nincs jobb, de feldobhatjuk maceszgombóccal is. Az én nagymamám becsinált levest is készített, amikor beteg voltam, mert ebben a levesben tényleg minden benne van, amire egy beteg vagy lábadozó szervezetnek szüksége lehet, mindez anélkül, hogy a gyomrot megterhelné. Ne feledkezzünk meg a szintén népszerű krémlevesekről sem, ezek is koncentráltan tartalmazzák a szervezet számára szükséges vitaminokat. Ez a spenótos brokkolikrémleves különösen ajánlott ilyen időszakban. 

maceszgombóc leves

A főzelékek is jó szolgálatot tehetnek, igyekezzünk elkerülni a lisztes habarást, sűrítsük önmagával, mint ennél a zöldbabfőzeléknél. A sóskafőzeléket is lehet szeretni, főleg így, buggyantott tojással. 

A tojásos ételek kedvelői bátran egyenek rántottát vagy omlettet is. Az édesszájúaknak pedig a palacsintáról sem kell lemondaniuk. Ez a két hozzávalóból készülő változat nem csak egyszerű, de igazán kímélő is. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük