
A lázas beteg étrendje - Kímélő, mégis tápláló ételek

Ne legyen rá szükség, de ha betegek, netán lázasak vagyunk, az étrendünknek is követnie kell az állapotunkat.
Mióta itthon vagyok, elkezdtem szépen rendszerezni az offline receptjeimet, vagyis a szakácskönyveket. Annyira elszoktam tőlük, hogy nagyon jólesett fellapozni őket, ráadásul rengeteg inspirációt merítettem. A könyvek között megbújva leltem rá egy nagyon érdekes példányra, amely kifejezetten különféle betegségek esetére ajánlott étrendet, ételeket és recepteket tartalmaz, orvosok által összeállítva.
Amellett, hogy a könyv régen íródott, nagyon hasznos és ma is alkalmazható tanácsokat ad. Az egyik, sajnos aktuális étrend a lázas beteg étrendje, amelynél rögtön felhívja a figyelmünket, hogy a lázas beteg bizony étvágytalan, szomjas, valamint a gyomra is érzékenyebb. Így olyan ételeket kell adnunk neki, amelyek inkább folyékonyak, de pótolják az elvesztett kalóriákat. Emellett ügyelni kell a megfelelő vitaminbevitelre, amelyeket gyümölcs-vagy zöldséglevek formájában pótolhatunk, de a sima, egyszerű limonádé is megteszi.
Ha a láz csökken, érdemes levesekkel folytatni, majd a főzelékek következnek és a legvégén a húsfélék, az is inkább csirke, hal vagy esetleg borjú formájában.
Mit együnk/igyunk?
A gyümölcslevek közül a népszerű smoothie-k azok, amelyek nemcsak vitaminforrások, hanem táplálóak is. Ez a kivis-avokádós változat nemcsak szép, hanem nagyon egészséges is. A gyümölcsök közül a kompótok a leginkább alkalmasak arra, hogy a lázas beteg gyomra is befogadja, az almakompót például kifejezetten ilyen, egyszerű elkészíteni és egyáltalán nem megterhelő étel.

A levesek közül a klasszikus tyúkhúslevesnél nincs jobb, de feldobhatjuk maceszgombóccal is. Az én nagymamám becsinált levest is készített, amikor beteg voltam, mert ebben a levesben tényleg minden benne van, amire egy beteg vagy lábadozó szervezetnek szüksége lehet, mindez anélkül, hogy a gyomrot megterhelné. Ne feledkezzünk meg a szintén népszerű krémlevesekről sem, ezek is koncentráltan tartalmazzák a szervezet számára szükséges vitaminokat. Ez a spenótos brokkolikrémleves különösen ajánlott ilyen időszakban.

A főzelékek is jó szolgálatot tehetnek, igyekezzünk elkerülni a lisztes habarást, sűrítsük önmagával, mint ennél a zöldbabfőzeléknél. A sóskafőzeléket is lehet szeretni, főleg így, buggyantott tojással.
A tojásos ételek kedvelői bátran egyenek rántottát vagy omlettet is. Az édesszájúaknak pedig a palacsintáról sem kell lemondaniuk. Ez a két hozzávalóból készülő változat nem csak egyszerű, de igazán kímélő is.
Fotó: Getty Images